Dood aan rood!

Geen paniek. Het gaat hier niet over mijn politieke voorkeur. In dit woelige landschap weet ik het toch niet meer. Politiek is vandaag zelfs te mottig om nog woorden aan vuil te maken. Maar deze blog gaat gelukkig over belangrijke dingen: onze gatlelijke rode kast.

Doemme, ik had bij daglicht foto’s moeten trekken.

Het ding was hier al toen we dit huis kochten. Jammer genoeg.

Pas op, niets tegen de kast persoonlijk, want op zich is het wel een zegen. Het is een zwevend model van ZEVEN METER lang, wat een beetje compenseert dat we geen berging hebben. Dat ding zit vol met vanalles, we kunnen ze dus echt niet missen. De kast is trouwens volledig verankerd in de muur en we zijn niet zeker wat daarachter zit (mogelijks geen bezetting), dus de kast afbreken is geen optie. Willen we ook niet, want het is een kei mooi model.

Maar de kleur. Jongens toch, verschrikkelijk. Ik ben nooit fan geweest van het rood/oranje-gamma, maar dit is wel kei hard in your face. In combinatie met onze (ook niet zelf gekozen) zwarte keuken voelt dat veel te hard als een male nineties bachelor pad. Lie-lek. Motttig. Zum kotsen.

We wonen hier binnenkort drie jaar en die periode heb ik al ongeveer elke dag iets aan de kast willen doen. Maar meestal neemt mijn hoofd het over en besef ik dat er echt wel ergere dingen zijn dan een rode kast die je leefruimte domineert. Of dringender dingen die moeten gedaan worden in huis. Soms kan ik het zelfs even laten varen, maar altijd steekt het weer de kop op. Want door die fucking rode kast lijkt elke move om van onze living iets bijzonders te maken, op voorhand een verdronken kalf.

Ik heb me al vaak geïnformeerd, maar schilderen is een moeilijke en dure affaire. Zeker als ik er zelf aan zou beginnen. Want dat betekent dus ook dat er 14 (!!!!) kastdeurtjes moeten uitgevezen worden en na het schilderen weer bevestigd. En vooral: door de hoogglans-ondergrond is er geen garantie op succes. Als schilderen echt een goede optie was, dan zou ik voor lichtgrijs gaan. Neutraal en combineerbaar met veel dingen. (Ik droom daar dus echt van he, gene zever)

Maar nog liever zou ik de kast in hout hebben, om onze hele leefruimte te verzachten. Of helemaal wit is ook een optie. ALS HET MAAR NIET AFGRIJSELIJK ROOD IS.

Toen vorige week heel wat mensen eerder onze rode kast herkenden op Iedereen Beroemd dan onze geweldige smoeltjes (Basiel, Felix en ik – want Tom zou ik nooit zo ver krijgen om op tv te komen), is de haat weer serieus aangewakkerd. Ik kan het niet meer aan om op de kast te kijken, ze moet in een andere kleur.

Maar serieus, hoe pak ik dat aan? Ik besef dat het niet de eerste keer is dat ik erover blog. Maar ik heb het er echt mee gehad.

Ik heb ooit eens van die stickers in huis gehaald om erover te plakken, maar ik durf daar echt niet aan te beginnen. Ik heb echt hulp nodig. En twee dagen zonder werk en zonder kinderen (naar schatting).

Dus vertel mij ne keer internet, hoe los ik dat firstworld(interieur)problem definitief op?

 

(PS: Ik ben bereid tot samenwerking en uitvoerig veel reclame voor schildersbedrijven/designers/creatieve stielmannen. For real, ik verkoop mijn rode ziel)

 

This entry was posted in Thuis en al. Bookmark the permalink.

26 Responses to Dood aan rood!

 1. Tine says:

  Bij Hanssens hout kan je gelijk welk plaatmateriaal laten verzagen, en scharniergaten in laten voorzien. Zo kan je dus puur aan de kostprijs van het materiaal plus kleine kost voor het verzagen, deurtjes op maat laten maken. Ga daar eens ten rade naar welk materiaal betaalbaar is. Ik hou zelf enorm veel van berken multiplex met een witte hpl. Dan heb je dus witte fronten en witte tablet, maar de kopse kant is hout.

  • Sofinesse says:

   Een nieuwe kast dus. Dat vraagt wel een hoop handigheid e :). Ik ben al een paar keer bij Hanssens hout geweest hoor. Maar wat ik niet snap? Hoe kan de rest dan wit zijn?

   • Tine says:

    Ik kan hier geen foto’s toevoegen, maar zoek eens in pinterest of google op multiplex hpl en je zal snel zien wat ik bedoel.

    Je hebt nu een witte basiskast met rode zijpanelen, een rood boven- en onderpaneel en rode deuren. Niks daarvan vormt een onderdeel van de structuur van de kast, je kan dat daar dus allemaal afhalen en vervangen door panelen die je wel mooi vindt. Het is gewoon een kwestie van opmeten en laten verzagen en dat dan gewoon van binnenuit de kast vast te vijzen. Ook van die deurtjes moet je geen schrik hebben want je hebt de exact juiste maat. Ik heb hier thuis allerlei ikea kasten gehacked, dat is echt doenbaar.

    • Sofinesse says:

     Hoi Tine. De deurtjes dat zou inderdaad nog te doen moeten zijn. Maar als de rest, de omkadering is de kast. Daar is de binnenkant van de kast aan opgehangen. Dat IS de structuur van de kast. De bezetting is daar zelfs op gemaakt (achter de kast is geen bezetting, dus dat bovenste paneel weghalen is echt een hoop miserie en geen oplossing). En er is helemaal geen witte basiskast :). Het is een op maat gemaakte kast. En ook geenzijpanelen, dat loopt door (met de hoek mee dus, is een hele L). Van de deurtjes heb ik op zich geen schrik. Maar het gaat om 14 deurtjes. Dat is dus duur en een giga werk. Maar er is dus echt niks wit aan de kast, ik weet niet waar je dat haalt 🙂

     • Tine says:

      Ik dacht dat omdat de binnenkant wit is, en omdat het tablet ononderbroken doorloopt. Kan je eens een foto nemen met een deurtje open?

 2. Vita says:

  Vraag het aan Nathalie van http://plakwerkontwerp.be/
  Ze beplakt auto’s, vensters, reclameborden, muren,… en zo’n kast kan ze zeker ook! Het is een heel toffe en vriendelijke madam die u zeker zal kunnen helpen!

 3. Karel says:

  Hahaha. Die kast zit je zo tegen hee 🙂
  Tine had een goed punt met die multiplexpanelen.
  Maar vereist idd veel handigheid en technische tekening.
  De binnenkant is dan rood en je zal sowieso nog moeten schilderen.
  Daarom durf ik dit voorstellen: nieuwe kasten in Ikea (Metod?). Wit of fineer.
  Daarop een bovenblad: wit of lichtgrijs of massief hout zoals rubberwood. Qua prijs zal dat vet meevallen en dan staat ie helemaal nieuw.
  Bye bye frustraties. Bel me als je advies nodig hebt voor de uitvoering van dit snode plan. Vuistje!

  • Sofinesse says:

   Zoals ik al een paar keer gezegd heb, de binnenkant is helemaal niet rood. En wat kan de binnenkant me schelen van kleur, daar moet ik niet op kijken :). Ik vind dat eigenlijk niet zo’n goed idee, want dan krijg je een andere kast. En ik wil deze liefst, maar niet in dat klote-rood 🙂

 4. Anneke says:

  Wat een mooie kast!! Ik zou er geld voor geven moest ik zo een lange ononderbroken muur hebben!
  We hebben nu al een hoogglans rood tv meubel ! En al de rest van de kasten zijn wit.

 5. Caro says:

  Ik zou geen schrik hebben om nieuwe kastdeurtjes te laten verzagen. Zoals al voorgesteld werd is multiplex die afgewerkt is met een hpl-laag (wit bijv) zeker een optie, maar ook in de massa gekleurde mdf kan (bestaat in een aantal kleuren)!
  Veel handigheid hoeft het niet te vergen, je neemt de juiste afmetingen van een deurtje (of je neemt er eentje mee als je naar de houthandel gaat).
  Het bovenblad en de zijbladen kan je in verstek laten zagen, voor een strak geheel.

 6. Goofball says:

  En eens bij Colora gaan vragen? Die geven doorgaans wel goed technisch advies? Vragen of het uberhaupt te overschilderen is, want dat is het simpelste project wellicht

 7. marlies says:

  Dat krijg je nooit deftig geschilderd, tenzij je de boel uit de muur vijst en naar een lakkerij brengt. Maar transport- en lakkosten daar gaan zo oplopen dat je beter inversteert in een gelijkaardige kast van ikea. En een lakkerij gaat je echt geen dealtje doen omdat je erover blogt. Mocht je nu een groothandelsblog voor fietsenmakers hebben, ofzo.

  Zó uniek is een kast van zeven meter lang nu ook weer niet hoor. Als je bovenkasten van METOD-keukens op die hoogte hangt kost dat nog relatief weinig, de fronten kies je dan uit het gamma van ikea en het blad ook. Denk dat je daar voor 800 euro vanaf bent.

  • Sofinesse says:

   Tuurlijk is die kast niet uniek omdat ze 7 meter lang is, maar het maakt het wel een hachelijke onderneming. Ik vind 800 euro ten eerste gigantisch veel geld. Ten tweede ben je er dan nog lang niet, want er is nog een stielman nodig om de kast aan de muur te bevestigen. Een bezetter om de muur opnieuw te bezetten en daarna moet er dus ook opnieuw geschilderd worden. Kleintje he 🙂

   • marlies says:

    Als je de maten van deze kast respecteert en er dus een klein beetje overgaat moet er niets opnieuw bezet of geschilderd worden.

    Voor minder geld krijg je dat volgens mij niet opgelost, of toch in elk geval niet duurzaam of mooi. Een lelijke kast met stickers op blijft een lelijke kast met stickers op 🙂

    En ikeakasten in de muren vijzen kan echt de helft van de mensen hoor. No offense als jullie dat niet kunnen, maar ergens een paar kameraden heus wel.

   • Sofinesse says:

    Die kast draagt zoveel gewicht, dat ik het nooit zou vertrouwen als iemand anders dan een stielman dat oplost. En ook als je de kastmaten respecteert, ga je dat nooit echt proper kunnen doen. Ik heb het (met een stielman) al genoeg bestudeerd. Ik vind de kast trouwens helemaal niet lelijk. Alleen de kleur. Dus een mooi bestickerde kast, zou zeker wel een oplossing zijn. Als we maar van dat afgrijselijk rood verlost zijn 🙂

    • Laura says:

     Is dat eigenlijk een kast uit 1 geheel?
     Misschien kan je het ook over een andere boeg gooien, heel de rode kast weg en aan de rechterkant (dus in je keuken) kasten tot aan het plafond.
     Waarschijnlijk moet je dan wat gaatjes opvullen achter de rode kast of misschien opnieuw behangen/verven maar met een weekend of 2 werk ben je er vanaf. Je ziet er mij echt niet iemand uit met 2 linkerhanden (en je vriend ook niet ;-)), je kan ook altijd wat tips vragen op de facebookgroep “Verbouwen en renoveren -tips/tricks/doehetzelf-“.

     Deze kast achtervolgt je echt al van 2015, tijd om er iets aan te doen :p

     • Sandrien says:

      Ik ben het eens met Laura, weg met die mastodont van een kast! Die is in verhouding tot de ruimte gewoon veel te groot en zal de aandacht blijven trekken, of je er nu stickers over plakt of niet.

     • Sofinesse says:

      Maar ze mag van mij echt blijven hoor. Ik hou van de kast. We kunnen ze ook niet missen. En aangezien er achter de kast niet bezet is, is het wel iets meer dan gaatjes opvullen :). Ik wil de kast kei hard houden, maar dat rood moet verdwijnen!

 8. Annick says:

  Ik hoop eigenlijk dat de vorige eigenaars van jullie huis jouw blog niet lezen. Ik zou het niet zo fijn vinden om te lezen dat iemand de kleur van mijn kast als ‘zum kotsen’ beschrijft…

  • Sofinesse says:

   Ma jongens toch. Les gouts et les couleurs….Als je daar al niet meer tegen kunt, dan is het wel een hele moeilijke wereld! Er is nu toch echt niets mis mee om iets onnozels als een kastkleur kei lelijk te vinden. Ieder zijn smaak he. Het is nu trouwens ons huis en ze hebben wel meer interieurkeuzes gemaakt die ik niemand zou aanraden :). Maar iedereen doet in zijn huis wat ie wil! We hebben ook al de lelijkste voordeur van de wereld vervangen trouwens, want die was ook zum 😉

  • M says:

   Haha, maar die kleur is toch ook zum kotsen 😀 dat is playboymansionrood in mijn ogen.

 9. BEA GOOSSENS says:

  vorige week workshop “krijtverf” bij KVLV Waver…is poep simpel en misschien een oplossing! Als je interesse hebt,ik heb foto’s.BEA

 10. pieke says:

  ik zou hem in ieder geval in hout vatten, of er een mooie houten plaat op leggen, scheelt al als de bovenkant niet meer rood is, maar alleen nog de deurtjes

 11. Liesbeth Verelst says:

  Ik zou de kast laten over stickeren , zie eerdere tip. Lijkt mij het simpelste. Ik weet niet wat er allemaal kan vandaag, maar misschien zijn er stickers met een neutrale houtkleur op zo die echt het uitzicht geven dat ze van hout is of een rustigere kleur… Ik vind het een mooie kast, heel praktisch ook, maar rood is inderdaad een vrij dominante kleur die opvalt en daar moet je voor zijn.

 12. Flos says:

  Ja, dat is te schilderen. Neem het aan van iemand die haar tegels heeft geschilderd in badkamer en keuken (nu ongeveer vier jaar geleden). Al het bezoek dat we hier over de vloer krijgen, kan er trouwens niet van over dat die effectief geschilderd zijn 😉 Na vier jaar nog geen schade aan het schilderwerk, ondanks een poetsvrouw die zééééér ijverig is met zowel schuurspons als vretende producten. Ik kan, net zoals iemand hierboven, Colora dus zeer aanbevelen voor het deskundige advies.
  De enige kwestie: ja, dat gaat tijd kosten. Maar in een lang weekend (hallo, mei?) moet dat te doen zijn?

  Succes ermee!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *