Op je gezondheid! (Sofie leest 30 DAGEN ZONDER ALCOHOL)

Het is geen geheim dat ik geen alcohol drink. Ik heb daar heel persoonlijke redenen voor, maar bovenal vind ik het ook gewoon degoutant slecht. Misschien dat ik mezelf onbewust aangeleerd heb om zo’n gevaarlijk spul vies te vinden, maar het resultaat blijft hetzelfde. Ik vind het jakkie, het smaakt naar rot fruit.

Ik heb me hier ook al eens boos gemaakt over hoe moeilijk dat wel niet is, om niet te drinken. Ik heb me er al duizend keer voor moeten verantwoorden, mensen hebben al evenveel keer geprobeerd om me toch te overtuigen en de voorgestelde alternatieven (vooral op officiële gelegenheden als recepties of zo) zijn doorgaans bedroevend.

Sinds kort staat er een nieuw boek in onze kast: 30 dagen zonder alcohol. Vreemde keuze misschien voor een geheelonthouder, maar eigenlijk ook niet.

Ten eerste: het boek is geschreven door mijn goeie vriendin Lien. Dus ik maak graag reclame! Waar ik bij haar eerste boek over het 5:2-dieet nog mocht opdraven, had ik over dit onderwerp bijzonder weinig niets te vertellen. Vanwege, tja, al meer dan 12.000 dagen zonder alcohol. Het boek heeft daardoor ook iets langer opzij gelegen, maar uiteindelijk heb ik het verslonden.

Want ten tweede: het is geweldig interessant. Ook voor mensen die geen alcohol drinken.

Ik wist al dat alcohol een zware drug is, maar ik ben toch nog een paar keer van mijn stoel gevallen. De effecten van alcohol worden luid, duidelijk en goed onderbouwd uitgelegd. En bij momenten vond ik het echt schokkend. Ik zou een paar mensen wel wat specifieke bladzijden onder de neus willen duwen. Enfin, als ik dat zou durven toch.

Initiatieven als Tournée Minérale – en vooral het succes ervan – maken duidelijk dat onze samenleving toch met een klein alcoholprobleem zit. En ook het verhaal van Lilith vond k megainterssant. Als het voor zoveel mensen een opgave is om deze drug ‘amper’ 30 dagen aan de kant te schuiven, dan is het tijd voor actie. Want de grens is heel dun, echt. Ik moet eerlijk bekennen dat ik het als geheelonthouder bijna niet snap dat zoiets moeilijk is, maar dankzij het boek heb ik daar veel meer begrip voor. En die zes weken dat ik chocolade (en andere dingen waar melk in zit) volledig heb laten staan om te testen of Felix melkallergisch was, leken mij eerst ook onoverkomelijk. Dus alcohol is misschien een beetje mijn chocolade?

Ik wil de glazen fruitsap op recepties al een paar jaar over de hagelwitte tafelkleden uitgieten, maar misschien is het dankzij dit boek niet meer nodig. Er zijn namelijk gigantisch veel lekkere alternatieven, die in het boek uitgebreid worden gedocumenteerd. Receptjes: ja! Snelle en uitgebreide manieren om lekkere dingen te maken: ja! Tips voor thuis, maar ook voor op restaurant.

Hier en daar is de euro al gevallen en staan er geweldige alternatieven op de kaart. Maar over het algemeen gesproken is er toch nog wat werk aan de non-alcoholische winkel. Of ‘iets anders’ voorzien de kip of het ei is in het sociaal probleem van alcohol (bij een feestelijke gelegenheid hoort een glaasje, toch?) laat ik in het midden. Maar meer variatie, daar vaart toch iedereen wel bij?

Op de boekvoorstelling van 30 dagen zonder alcohol in het fantastische l’Amuzette (een ontdekking, ik kende dat gewoon niet. Shame on me) was er bijvoorbeeld een pittige gemberlimade, een alcoholvrij biertje en zelfs wijn waar je niet zat van wordt. Over de overheerlijke hapjes hebben we het niet. Ook niet over het feit dat ik die samen met L. toch wel redelijk soldaat gemaakt heb. Gelukkig heeft Lien daarvoor al een ander boek, vasten en feesten.

Ik vind eigenlijk dat iedereen 30 dagen zonder alcohol moet lezen. En het liefst van al ook kopen natuurlijk. (Gratis tip van de dag: laat het daarna rondslingeren op je salontafel of gastentoilet) Om Lien te steunen (en te belonen voor al dat harde werk) en omdat er per verkocht boek 1 euro naar de Stichting Tegen Kanker gaat. Maar vooral, omdat het echt heel interessant is om eens anders naar alcohol te kijken. Zodat het gewoon af en toe iets lekkers en leuks is. Voor het iets gevaarlijks en problematisch wordt.

En blijkbaar heeft stoppen of minderen ook geweldig veel gezondheidsvoordelen. Moeilijk in te schatten voor iemand die nog nooit een kater heeft gehad natuurlijk. (En ik ga het ook maar niet proberen zeker?)  Maar bij de volgende “we-gaan-eens- op-je-gezondheid!-klinken”, ga je die gezondheid misschien wel anders bekijken.

Ondertussen: Geniet. Met mate. En schol!

(Dat kan ook met een pittige gemberlimonade. Je kan daar even hard mee tsjingen.)

This entry was posted in Kokeneten. Bookmark the permalink.

5 Responses to Op je gezondheid! (Sofie leest 30 DAGEN ZONDER ALCOHOL)

 1. Liesbeth Verelst says:

  Kei benieuwd naar dat boek. Ik drink ook geen alcohol. Vroeger wel eens wat lichtjes aangeschoten geweest hoogstens, maar nooit echt dronken of kater. En toen eigenlijk beslist dat ik er niks aan vond. In de vriendenkring kennen ze mij al jaren, dus ze zijn dat gewoon van mij. Met oudjaar is het alleen een uitdaging. Maar ik drink vrolijk mee met de kinder champagne. Ik heb dat gewoon nooit in huis.

 2. Zij says:

  Blij te lezen, dat ik toch niet de enige ben, die alcoholische drankjes vies vind 🙂

 3. Eilish says:

  Hier ook team ‘no alcohol’ zonder daar moeite voor te doen. Kleine uitzondering voor advocaat in de zwarte chocolade.

 4. Ik drink al sinds mijn eerste zwangerschap nog amper alcohol en ik mis dat totaal niet. Het stoort mij ook dat ik dan altijd appelsiensap aangeboden kreeg, terwijl ik dat niet drink. En iets simpels als water is dan blijkbaar een probleem. Dus hoog tijd dat er op recepties een ander lekkerder alternatief komt!

 5. Marie says:

  Ik dronk die gemberlimonade in de Stokerij als aperitief. Wat wennen, maar echt, zo lekker pittig! Mmmmm.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *