5:2-dieet. Vasten en feesten. HET BOEK!

Normaal gezien krijg ik niet veel reactie om 4u ‘s morgens, maar woensdagmorgen werd mijn badkamerritueel opgevrolijkt door een drukke sms-sessie. Lien kon niet slapen van de zenuwen en wist dat ik wakker was. Later kwam daar ook nog vriendin V. bij en was het helemaal gezellig. Allemaal nog half in het midden van de nacht.

Woensdagavond was het dan ook de boekvoorstelling van het 5:2-dieetboek. Van het Vasten en Feesten-verhaal. En je zou kunnen zeggen EINDELIJK, maar eigenlijk is dat allemaal verschrikkelijk snel gegaan. Nog maar eens een bewijs wat voor een straffe madam Lien eigenlijk wel niet is. (Meer bewijzen kan je voor 19.99 euro in de winkel vinden, of op www.lienweb.be)

img_3136

Een heleboel mensen hadden zich ’s avonds verzameld in de Standaard Boekhandel in Dok Noord. Ik had zelfs speciaal een namiddagdut gedaan om er ook te kunnen staan. Met een goede reden, want Lien had gevraagd om op de boekvoorstelling een woordje te placeren. Ik babbel kei graag, dus natuurlijk.

img_3135

Voor wie er niet bij was, dit heb ik ongeveer gezegd:

“Ik ga niet te lang babbelen, zodat we snel in de hapjes kunnen vliegen. Maar Lien heeft mij gevraagd om hier een klein beetje te komen vertellen en dat doe ik met plezier. Niet toevallig natuurlijk, wij hebben samen al wat dieetwatertjes doorzwommen.

Maar toen Lien met het 5:2-dieet begon, was ik met andere dingen bezig: verdikken. Voor het goede doel weliswaar (een zoon van 4,7 kg) , maar toch wel veel kilootjes. Toen ik een hele tijd later boven water kwam, viel mij plots op hoe geweldig smal Lien geworden was.

Ik heb het er moeten uitsleuren. Het is bijna niet te geloven nu we hier op de boekvoorstelling staan, maar Lien schaamde zich voor haar dieet. Ze durfde het bijna niet te vertellen, dat ze twee dagen per week ‘niet’ at. Ik mocht er ook niet aan beginnen van haar, want diëten en borstvoeding dat gaat toch niet samen. Toen dat dat een misverstand bleek, kreeg ik een go. En werd Lien mijn – en die van vele anderen – 5:2-goeroe.

En veel meer dan dat. Want eerlijk is eerlijk: mijn eerste vastendag was een hel. Ik vond het daarvoor al crazy dat mensen soms niet ontbijten, laat staan dat ik een hele dag niets zou eten. Na twee uur ging ik het zeker opgegeven hebben, maar Lien heeft me er whatsappend (is dat een woord?) doorgeholpen. En de tweede dag ging het al een stuk makkelijker. En toen de weegschaal ook helemaal mee bleek in het verhaal, was ik vertrokken.

Ondertussen zeven kilo later, op negen maanden tijd. Dat is niet zo heel snel en ook nog maar de helft van wat er af moet, maar zolang de weegschaal in de juiste richting blijft wijzen, ben ik een content mens. En dat is ook het mooie aan deze levenswijze: het is zo heerlijk gemakkelijk. Vastendagen kunnen moeilijk zijn, maar morgen mag ik weer eten. Geen enkel ander dieet heb ik ooit volgehouden, maar dit is haalbaar. Je kan er mee schuiven en foefelen, het is de ideale manier om op gewicht te blijven.

Vandaag schaamt Lien zich niet meer voor 5:2. Het bewijs ligt hier in de rekken. Ik heb haar met veel plezier mee uit de 5:2-kast geduwd en ik maak nu met veel plezier lawaai voor dit fantastische boek. Ik mag dat zeggen, want ik heb het mogen proeflezen. De prachtige vormgeving maakt het helemaal af. Het is echt tof, ik raad het u kei hard aan. (En dat treft, bijna cadeautjestijd – feestdagen zijn veel minder schadelijk als er ook vastendagen zijn)

Dus ja. Ik wil heel graag roepen: koop dat boek. Of je nu wil afvallen of niet, het is sowieso interessant. En ja: ik ben er vrij zeker van dat ik 5:2 voor de rest van mijn leven aan mijn been heb. Maar dat is niet erg. Want het is een topdieet. Net zoals Lien een topmadam is, die nu een topboek heeft geschreven.”

img_3137 img_3143

 

Voila. Het boek is te koop bij Standaard Boekhandel en bol.com. Als je een gesigneerd exemplaar wil, kan je het via deze weg bestellen. Je kan ook lid worden van de facebookgroep Vasten en feesten. Doen.

PS: Ik sta er ook een paar keer in (cool he :))

This entry was posted in Rapporteren. Bookmark the permalink.

22 Responses to 5:2-dieet. Vasten en feesten. HET BOEK!

 1. Ik was zoals altijd weer te laat, maar gelukkig net op tijd om jou en Lien te horen spreken! Stiekem vind ik het ook wel cool dat ik in het boek vermeld sta 🙂

 2. Camille says:

  Ik ben aan het twijfelen om het te kopen en het dieet ook te volgen. Langs de ene kant: jeuj, mogelijk kilo’s minder. Langs de andere kant: hou ik dat wel vol? Je weet het natuurlijk nooit tot je het probeert, maar mijn ervaring toont aan dat diëten niet echt mijn ding is… Hmm.

  • Sofinesse says:

   Dat is het nu net Camille. Lien en ik kunnen niet diëten, daar worden wij gek van. Maar dit lukt ons wel, omdat het niet als diëten aanvoelt. Uiteraard moet je het vol houden, maar dat is met alles zo. Anders kan je me heel snel buiten rollen. Maar om het onder controle te houden: 5:2 for president. Ik zou het boek snel gaan kopen joh! Het is niet echt een dieet, het is echt iets voor de rest van je leven. Maar het is makkelijk in te passen, veel makkelijker dan al de rest! Succes

 3. Els says:

  Ik ben wel benieuwd naar het boek want ik ben al even aan het twijfelen om dit eens te proberen. Langs de ene kant ben ik ervan overtuigd dat het mijn lichaam deugd kan doen (zeker nadat ik het filmpje van Michael Mosley zag) maar langs de andere kant ben ik bang voor dipjes op de vastendagen. Niet eten staat voor mij gelijk aan geen energie maar misschien zit dat tussen mijn oren?

 4. Sofinesse says:

  Dat zit inderdaad tussen je oren. Het tegendeel is vaak zelfs waar, op vastendagen heb je vaak meer energie. En concentratie. Je lichaam kan echt deugd hebben van een dagje “rust”. 🙂

  • mamavantwee says:

   ik heb vandaag ongeveer zo’n 700kcal binnen. fruit, groenten, beetje bruin brood, beetje alpro-yoghurt en wat lactose vrije melk.
   Eigenlijk dus al teveel voor 5:2
   Ik zit hier volledig futloos, kloppende hoofdpijn, duizelig bij momenten, en kan mij eerlijk gezegd totaal niet concentreren op mijn werk.
   Ik kan moeilijk geloven dat nog eens 200 kcal minder dit gaan oplossen.
   ik wil het een kans geven….

   • Sofinesse says:

    700 kcal is nog altijd beter dan 3000 he! Heb je ontbeten? Mijn grootste tip is om eten zo lang mogelijk uit te stellen. En ook: de eerste dag is de moeilijkste, daarna gaat het alleen maar vlotter. Je bent ook aan het afkicken van de suiker. Voor de hoofdpijn: water! Dat is een algemeen probleem bij beginnende vasters, maar dat gaat over. Succes!

 5. Eva says:

  Hm. Is dat wel wetenschappelijk onderbouwd, mèèr energie op vastendagen ? Ik vermoed dat dat heel erg persoonsgebonden is. Net zoals er (ok, uitzonderlijk) mensen zijn die met een strikt vegetarisch dieet er niet in slagen zonder supplementen voldoende ijzer e.d. binnen te krijgen, terwijl dat “algemeen” geen probleem mag zijn.
  Niet of weinig eten betekent toch niet dat je lichaam “rust”, dat houdt geen verband met vasten (je blijft energie nodig hebben, dus je lichaam werkt om het elders te halen). Helemaal akkoord dat wij algemeen genomen te veel eten en dat zo een 5:2 daar op een goede en haalbare manier iets aan kan doen, maar ik zou dat niet durven veralgemenen, laat staan pseudowetenschappelijke uitspraken doen over lichaam in rust. Wel opmerkelijk is dat vasten vaak als meditatief, concentratieversterkend enz. wordt genoemd (zie bv ook sommige moslims in de ramadan). Dat zit volgens mij minstens een beetje tussen de oren….waarmee ook niks mis is.

  • Sofinesse says:

   Er is natuurlijk een boek dat dit allemaal uitlegt, met een wetenschappelijke onderbouw. Maar het is ook iets persoonlijks, uiteraard. Iets waar je je ook pas mag over uitspreken als je verschillende vastendagen achter de rug hebt. Maar die rust, dat is toch wel echt zo. Je vast altijd maar een dag ook he, vergeet dat niet he. Eten verwerken vraagt veel energie, dus het geeft echt rust om een dag niet te eten. Voor mijn darmproblemen heeft het wonderen gedaan.

   • Eva says:

    Oh maar ik trek helemaal niet in twijfel dat het voor jou zeer goed gaat (en allicht voor veel mensen !). Respect in elk geval 🙂

 6. Héhé, bedankt Sofietje. Ik ben zo blij dat we eindelijk een methode hebben gevonden waar we ons allebei goed bij voelen. En we hebben een serieuze zoektocht achter de rug hé. 5:2 heeft mij gered!

 7. Pingback: De boekvoorstelling | LienWeb

 8. Conny De Baerdemaeker says:

  Hoe zit het met de ‘oudjes’ onder ons, de +50-ers ? Zou deze aanpak ook nog kunnen werken voor deze groep? Vroeger ging het vlotjes om er een paar kilootjes af te krijgen maar helaas gaat dat alsmaar moeilijker.

  • Hilde V. says:

   Conny, ik denk van wel. Hoe ouder je wordt, hoe minder je vaak gaat bewegen en hoe minder je dan ook verbruikt, lijkt me. Uw kacheltje begint wat trager te branden, dus minder hout in smijten, hé. 😉 En zo kunt ge uzelf op de 5 andere dagen toch nog wat verwennen en genieten van ‘t leven. Ik vind het het proberen waard. 🙂

 9. Hannah says:

  Je lichaam heeft toch voedsel en energie nodig om te functioneren? Of is het fout wat elke dokter mij zegt? Een vastendieet lijkt mij niet optimaal, en het neigt toch een beetje naar een eetstoornis. Zelf heb ik lang met één geworsteld en ik herken alles wat je zegt van in die tijd. Gewoon gezond eten en genoeg bewegen is toch oké? 500 kcal voor één dag is echt extreem weinig, je lichaam verbrandt al meer door gewoon basisfuncties zoals zorgen dat je hart klopt. Persoonlijk vind ik dit echt een verkeerde boodschap die je uitzendt. Achja, je doet wat je wilt natuurlijk.

  • Sofinesse says:

   Hoi Hannah, je reactie bewijst een beetje dat je duidelijk niet echt begrepen hebt waar het ‘dieet’ over gaat. Uiteraard is gezond eten normaal gezien genoeg, alleen sukkelen heel veel mensen met overgewicht. Dus ‘gewoon’ gezond eten en daarmee op gewicht blijven lukt hen niet. Bij 5:2 vast je altijd maar één dag, geen twee dagen na elkaar. En dat kan helemaal geen kwaad voor je lichaam, integendeel, het profiteert vaak van een dagje ‘rust’. Lees het boek eens, het wordt daar allemaal netjes in uitgelegd. Ook de medische wetenschap laat bepaalde patiënten vasten, omdat ze daar baat bij hebben. Het is dus helemaal niet zo zwart wit als jij denkt. Ik ben 7kg afgevallen en pas nu duikt mijn BMI nipt onder 25 (24.91). Ik doe dit dus echt voor mijn gezondheid en eigen goed gevoel. Een eetstoornis is heel ver weg, daarvoor is het feestgedeelte de andere dagen veel te groot.

   • Hilde V. says:

    Inderdaad.

    Even een klein rekensommetje: ((2 X 500 kcal) + (5 X 2000 kcal)) / 7 = 1571 kcal gemiddeld per dag. Een crashdieet kan je dat nu niet meteen noemen, hé… Toen ik naar een diëtiste ging (jaja, iemand met een Diploma !), stond ik op hetzelfde aantal. Ze zei bovendien ook altijd dat je dat “op weekbasis” moest bekijken en niet per dag. Quasi exact hetzelfde, dus. Deze levenswijze is bovendien véél gemakkelijker vol te houden voor de Bourgondiërs onder ons, net omdat je niet elke dag moet “opletten”, want als dat niet in je karakter zit, houd je dat toch niet vol. Dit wel. Ik heb alleszins nog nooit een “dieet” zo lang volgehouden.

 10. En ook Hannah. Het dieet is uitgevonden door een dokter, op basis van wetenschappelijk onderzoek. Bovendien is het niet zomaar een dokter, maar wel een alom geprezen wetenschappelijk journalist bij de BBC.
  Gewoon gezond eten en voldoende bewegen is helaas niet voor iedereen genoeg!

 11. Pingback: The drama dress | Sofinesse

 12. Pingback: De Goeie Morgen. Hoofdstuk 1. Aflevering 54. | Sofinesse

 13. Pingback: Het eindejaarslijstje. | Sofinesse

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *