Loslaten: Ik was vroeger een ongelooflijke perfectionist. Denk intense huilbuien omdat ik ‘maar’ 9/10 had in de lagere school, ‘maar’ in de 80 had in het middelbaar of zelfs ‘maar’ onderscheiding op de universiteit. De lat lag voor mezelf nooit hoog genoeg, wat me fantastische (maar achteraf bekeken ook nutteloze diploma’s) heeft opgeleverd maar me vooral heel erg ongelukkig maakte. Ik legde mezelf dat op, zonder druk van buitenaf. Terwijl het nu andersom lijkt te zijn. Ik heb het perfect zijn zoveel mogelijk losgelaten, maar er is zoveel druk om de perfecte mama, partner, radiomaakster, dochter, vriendin en nog zoveel meer te zijn. En er zijn maar 24 uur in een dag, waarvan ik voorlopig nog zoveel mogelijk moet slapen om recht te blijven staan. Het is simpele wiskunde om in te zien dat het gewoon niet kan. Elke dag is een strijd om het juiste evenwicht te vinden tussen al die verschillende rollen en dat lukt gewoon niet. Ik wil niet de beste zijn, maar ik wil wel meedraaien. En zelfs dat lukt niet altijd. Ik moet nog meer nee leren zeggen, ik moet nog meer leren loslaten en ik overweeg daarbij heel serieus om in therapie te gaan. Want er zijn te veel dingen gebeurd die ik op mijn eentje een plaats probeer te geven, maar die eigenlijk boven mijn hoofd gegroeid zijn en die ik niet meer altijd kan wegduwen.

2015-11-25 19.35.52-1

Slapende kindjes zijn zo heerlijk zonder zorgen.

Gezonder leven: Ik weet dat wat ik hier ga zeggen meteen een beetje haaks staat op het voorgaande, want een ‘perfecte’ vrouw aanvaardt haar lijf zoals het is en straalt toch nog bakken zelfvertrouwen uit. Dat is het ene kamp, het andere kamp vindt dat er geen enkel excuus is om je te laten gaan en dat het niet is omdat er twee kinderen rondlopen dat je niet superstrak moet zijn. De waarheid ligt ergens in het midden. Ik zal nooit meer mijn lijf terugkrijgen zoals dat na de eerste examenperiode in eerste kan was, maar er komt ondertussen wel een tiental in zicht dat echt onaanvaardbaar is. Ik wil echt vermageren. Ook al zijn er mensen die zeggen dat ik er fantastisch uitzie, ook al zijn er mensen die vinden dat ik mezelf gerust wat tijd mag geven en dat dit geen goede tijd is (omdat ik nog borstvoeding geef), ik ben het beu. Ik voel me ongelukkig in elk kledingstuk en ik loop weg van elke spiegel. Zwangerschap nummer twee heeft mijn hele lijf overhoop gegooid, ik geraak maar niet gewend aan wat er nu voorhanden is. Ik wil gezonder leven (in de hoop ook daar extra energie uit te halen), ik wil meer sporten en ik wil niet beginnen wenen als ik in de spiegel kijk. Ooh ooh, wat een giga cliché aan het begin van het jaar.

2015-12-27 14.15.26

Ik weet het, ge gaat zeggen dat het allemaal nog meevalt. Maar dat is gezever, want mijn BMI is bijna 27 en de wetenschap vindt ook dat ik minstens 5 kg moet afvallen. Bovendien is dit gewoon vanuit een heel goede hoek getrokken, serieus.

 

Vakantie: Ik ben nooit een krak geweest in vakantie, er zijn veel jaren geweest dat ik daar geen cent aan durfde uit te geven. Want dat vervliegt, dat kost (veel) geld voor iets wat niet blijvend is. Maar gelukkig denkt mijn fantastisch lief daar anders over en vinden we elkaar ondertussen ergens in het midden. Er staat al een gezinsvakantie gepland in augustus (en dat mag je heel letterlijk nemen, we gaan met een gezin of zeven op vakantie geloof ik. Een experiment, maar wij zijn met plezier proefkonijn want het is een heel toffe bende), maar in 2014 zijn we (voor de allereerste keer) ook een paar dagen met ons tweetjes weggeweest. Omdat het zo een heftig jaar was (baby, verhuis, twee fulltime jobs) en omdat ik op het werk een fantastisch kerstcadeau gekregen heb (3 extra verlofdagen!) hebben we beslist om er in het najaar van 2016 nog eens met ons tweetjes op uit te trekken. Kort (want opvang voor twee kindjes is al ingewikkelder, zeker als er eentje naar school gaat) maar wel krachtig. Zuurstof voor de entiteit, want soms doet het zo deugd om met z’n tweetjes te zijn en weer te ontdekken waarom je verliefd bent geworden op de ander. (Bestemmingtips zijn superwelkom in de comments). En ook vakantie met de jongens. Ik ben net een week met hen thuis geweest en dat was heerlijk. De geplande opruimacties zijn er niet van gekomen, maar we hebben genoten van elkaar. En dat telt.

2014-05-04 12.19.16

Meer van dat, please.

2015-04-27 10.51.56

Ik hoop dus dat ik je tegen eind volgend jaar nog gelukkiger te woord kan staan, met een lijf dat ik weer kan aanvaarden, met een gezondere levensstijl, met de nodige dosis ontspanning voor mijn gezin, mezelf en mijn relatie. Maar natuurlijk vooral een goede gezondheid, want daar valt of staat alles mee.

En wat mag ik jou wensen?

Welkom 2016, ik heb er zin in!