Ik weet dat ik dingen mag verwachten als ik vertel hoe ik me voel en wat er fout loopt in mijn leven. Ik weet dat er dingen beter kunnen, ik weet dat ik met mijn gezondheid geen hoge toppen scheer op dit moment. Ik besef dat, maar toch voel ik de nood om een paar dingen uit te klaren. Zodat je het misschien een beetje beter begrijpt? Hoeft niet hoor, maar ik heb het dan toch gezegd. Ik ben dankbaar voor jouw reactie, maar het kan soms ook echt binnenkomen. Als aanleiding heb ik de dingen genomen die ik lees in de comments en die me echt raken. En waarvan ik denk, ja maar. Jammaar. Jammaar. Daarom wel mensen of daarom niet. 

**Net als Lilith zeg ik ook nergens dat je niet mag reageren of dat ik niet tegen advies kan. Of wat dan ook. De grootste frustratie is misschien dat er naast veel dingen wordt gelezen. Maar bon, genoeg gezeverd. Nu lachen! Nu! Tot je er buikpijn van krijgt (en een sixpack, mooi meegenomen) 😉

Ga dan minder werken”

Het is niet alsof ik de arbeidsmarkt als mijn broekzak ken, maar het is gewoon niet in elke werkomgeving mogelijk om minder te gaan werken. Misschien is een 4/5 een verdoken en dus drukkere 5/5, misschien is het gewoon niet mogelijk om iets anders te doen dan een full time in die bepaalde job, misschien betekent minderen dat je niet meer kan meedraaien of niet meer gewaardeerd wordt naar waarde… Ik zeg er maar een paar. Ik heb natuurlijk een heel specifieke job, minder werken betekent veel meer dan alleen maar minder werken. Mijn werkgever vraagt veel flexibiliteit, maar geeft dat ook. Ik kan niet klagen, we doen allebei ons best. Het enige wat beter zou kunnen is het aantal verlof dagen, want 20 is naar mijn gevoel te weinig (kleine hint, welja). Maar ik heb me een beetje geërgerd aan de manier waarop ‘ga dan minder werken’ werd voorgesteld in de comments. Alsof je gewoon even naar je werkgever stapt en zegt, ah ja, ik ga vanaf nu minder werken. En alsof je daarna gewoon even een restaurantbezoekje of een vakantie schrapt en de rekening klopt wel weer. Ik denk niet dat het op al te veel plaatsen zo gemakkelijk gaat.  But correct me if I am wrong.

“Zoek dan een andere job”

Ik lees hier vaak de ondertitel bij, ‘want dat heb ik ook moeten doen’. En oprecht, dat vind ik heel erg jammer voor jou. Ten eerste liggen de kaarten op de arbeidsmarkt vandaag niet zo dat je gewoon even met een vingerknip een andere job vindt, ten tweede heb ik een heel lange en moeilijke weg afgelegd om te staan waar ik sta. Ik zou het voor mezelf (maar ook voor mijn kinderen) geen goed signaal vinden om de handdoek in de ring te gooien en mijn dromen op te geven. Uit het oog, uit het hart geldt in mijn sector nog net iets harder vrees ik. Ik heb trouwens ooit intensief gezocht naar iets wat ook bij me zou passen, met een jobcoach. Bij voorbaat zei ze dat ze zeker dingen zou vinden, na afloop zei ze, nog nooit meegemaakt maar radio is echt wat jij moet doen. Mama zijn is mijn prioriteit, maar ik mag toch ook nog andere dingen zijn? Een goede radiopresentatrice bijvoorbeeld, iets wat al sinds mijn kindertijd op mijn verlanglijstje staat. But correct me if I am wrong.

“Verhuis en ga dichter bij je job wonen”

Er zijn wel duizend redenen waarom ik dat niet zou doen. Ten eerste omdat ik op een plek woon die me heel gelukkig maakt. Ik heb door de specifieke aard van mijn job de pech dat het alleen in Antwerpen of Brussel kan om die job te uit te oefenen (gesteld dat het maar gewoon een keuze is om bij de radio te werken, er staan er veel te wachten weet ik), maar op geen van beide plaatsen zie ik mezelf wonen. Ik ben ook niet alleen, ik heb een gezin. Dat verhuizen heeft wel wat meer voeten in de aarde dan een camionette bestellen en de dozen erin laden, toch? Ten tweede hebben we net een huis gekocht, met een reden. We willen hier graag lang wonen, we wonen hier zo graag, we zijn hier verankerd met mensen en plaatsen en sferen die we graag hebben en zien. Ten derde werkt mijn lief wel achter de hoek, heel bewust. Hij heeft namelijk het soort job dat je wel op verschillende plaatsen in Vlaanderen kan doen. Hij heeft gezocht naar iets dichtbij, om mij te ontlasten, om er op tien minuten te kunnen staan als het dringend is. Waarvoor een grote dankuwel. Ten vierde vind ik het heel griezelig om je hele leven rond je job te bouwen. Het kan elk moment voorbij zijn, je wil misschien wel eens veranderen, weet ik veel. Neem je dan elke keer je hebben en houden en gezin mee? Lijkt me geen strak plan. But correct me if I am wrong.

“Besteed meer dingen uit”

Zoals je misschien wel tussen de lijnen kan lezen, besteden we zoveel uit als mogelijk. Maar poetshulp is – ondanks het dienstenchequesysteem- duur in een gezin met jonge kinderen. Kinderopvang is duur, ik besef dat dat zich kan opheffen door (deels) thuis te blijven. Maar iets waar je misschien ook niet bij stilstaat is dat ik als zelfstandige in bijberoep, helemaal geen vergoeding zou krijgen als ik deeltijds ouderschapsverlof opneem. Ik zeg niet dat ik dat wel zou moeten krijgen, ik zeg gewoon dat het financieel alweer een moeilijke afweging zou zijn, om nog niets te zeggen over alles verliezen (aan klanten, publiek) wat ik heb opgebouwd met dat bijberoep. Ik zou graag mijn strijk wegdoen, meer poetshulp vragen of andere dingen. Maar dat is een zware investering op dit moment. De rekening van een ander kan je moeilijk maken. But correct me if I am wrong.

“Kies voor je kinderen. Als vrouw.”

Hier moet ik toch even van slikken. Ben ik een slechte moeder omdat ik ook nog andere aspecten van mezelf naar boven wil halen? Ja, ik heb intens genoten van het kleine halfjaar dat ik thuis was met mijn jongens en ja, de terugkeer kwam te vroeg voor mij persoonlijk – maar ben je alleen maar een goede moeder als je jezelf wegcijfert en alleen wat gaat werken om centen binnen te halen om de lening af te betalen? Heel kort door de bocht, ik weet het. De situatie is dat ik een geweldig lief heb die zijn rol als vader ongelooflijk serieus neemt en met verve vervuld. Hij doet elke dag de ochtendspits, elke dag. Maar de situatie is ook dat wij beiden in een werksituatie zitten waar full time werken de enige optie is. Want vergeet niet wat het met je “carrière” doet als je er wat jaren uit bent. Ook al wordt er verwacht dat je daarna nog twintig jaar meedraait. De topperiode, de periode waarop het allemaal moet gebeuren (volgens de arbeidsmarktverwachting) is tevens de periode waarbij het gezinsgewijs het moeilijkst ligt. Daar schort iets aan, heel erg.

Wat is dan de oplossing?

Ik verwacht geen pasklaar antwoord. Niet van jou, niet van de regering, niet van mijn omgeving, van niemand. Ik hoop wel dat er maatschappelijk dingen veranderen, maar ik kan daar niet op wachten. Ik weet dat de sleutel grotendeels bij mezelf ligt, maar ik heb ook heel vaak een catch 22-gevoel. Wat ik probeer is op de plek waar ik op dat moment ben, rustig in te ademen en te genieten van wat ik daar doe en kan doen. Ik probeer me niet te veel te haasten, maar misschien ook eens vijf minuten te laat te komen als mijn bloeddruk daardoor lager blijft. Ik kijk uit naar een paar daagjes vakantie met de kindjes binnenkort. Ik bespreek op regelmatige basis met mijn lief hoe we het eventueel anders zouden kunnen doen. Hoe? Wat? Wanneer? Ik schrap zoveel mogelijk dingen die ik eigenlijk liever niet zou doen of die even te veel energie vragen. Ondertussen probeer ik toch alle ballen in de lucht te houden, zo goed als mogelijk. En af en toe mijn hart te luchten als het even te moeilijk wordt. Ik heb daarvoor een blog, weetwel.

But correct me if I am wrong.

Aanvulling:

Oh jongens, ik kan hier een hele polemiek starten en blijven reageren. Ik weet dat dit thema geregeld terugkomt en denkoefening is al duizend keer gemaakt, met heel veel mensen in mijn omgeving. Er is geen antwoord voorlopig, behalve het uitzweten. Het moest even van mijn hart, omdat ik het even niet meer zag zitten. Maar zoals gezegd, vijf minuten later raap ik mijn moed bijeen en ga ik verder. Ik moet inderdaad een keuze maken, maar die is te radicaal voor mij, want dat betekent dat ik mijn job echt kwijt ben. Ik heb bovendien al met een jobcoach proberen te zoeken naar een andere job die me zou liggen en daar is niets uitgekomen. Dat had de jobcoach in heel haar carrière nog nooit meegemaakt. De kaarten liggen echt niet zo simpel als je denkt. Ik heb mezelf al vervloekt dat ik niet iets gewoon wilde doen…een ‘normale’ job. Maar de aard van het beestje…

Ik zoek rust, ik vind die niet. Ik ben moe, maar Felix slaapt ook slecht dus er is veel slaaptekort. Ik ben daar niet alleen mee, toch? Ik heb heel veel dingen met veel plezier opgegeven, maar ik blijf het gevoel hebben dat ik faal, op zoveel verschillende vlakken. Dat is een gevoel, maar dat komt en gaat. Jullie doen alsof het hier alleen maar over werk en gezin gaat, maar ik schrijf toch ook over heel veel andere dingen?

Enfin. Ik zou beter zwijgen.

Bedankt allemaal om te reageren, ik haal veel energie uit mijn blog en de lieve reacties. Je hoeft je hier nooit in te houden, ik kan daar wel tegen. Maar een mildere herfst, daar kan je toch ook niet tegen zijn he ;)? 

Kus

Sofie