En toen was er psoriasis guttata

Je hebt het misschien een paar keer tussen de lijnen gelezen de laatste tijd. Als je toevallig ook mijn facebookvriendje bent, heb je het al iets vaker gehoord. Maar prijs je gelukkig dat je mijn arme lief niet bent, want die heeft het gewoon heel erg gemerkt. Ik voel me niet goed, niet gezond.

Het begon een kleine drie maanden geleden met een keelontsteking. In the greater picture begon het eigenlijk met de zwangerschap van Felix (dus al meer dan een jaar geleden), sindsdien heb ik me nooit meer echt fit gevoeld, maar ik beperk me even tot de keelontsteking. Die was ongemeen scherp, erger dan ik me ooit van een keelontsteking kon herinneren. Ik kon echt niet slikken zonder te huilen van de pijn (en ik ben twee keer zonder verdoving bevallen – zonder te huilen), waardoor ik het eigenlijk gewoon niet deed. Dus speeksel uitspuwen, niet eten, niet drinken. Dat laatste is met een kind aan de borst een ware marteling. Bij de hevige keelpijn was er ook koorts, migraine en uiteraard ook mijn nieuwe vervelende beste vriend: meneer de vermoeidheid.

Er kwam een antibioticakuur, een hel van een woensdagnamiddag waarbij ik al vanaf 12u met twee kinderen alleen zat terwijl ik eigenlijk alleen maar in een donkere kamer in mijn bed wilde liggen (geen idee hoe ik dat overleefd heb, maar het was behoorlijk gruwelijk) en verder ploeteren. De koorts ging al eens weg, maar kwam ook al eens terug. De scherpte van de keelpijn ging weg, maar alles bleef daar heel erg opgezwollen voelen. De hoofdpijn bleef sluimeren, net als de vermoeidheid.

Een week of drie later volgde een tweede opstoot van de keelontsteking. Minder scherp dan de eerste, maar nog steeds zoals een normale keelontsteking je ambeteert. Migraine-aanvallen (bonzende hoofdpijn en periodes waarin mijn zicht wazig wordt) waren er ook weer bij en uiteraard ook het immer vervelende gezelschap van de diepe vermoeidheid. Niet abnormaal met een pasgeboren baby, maar toch ook veel dieper dan ik me kon herinneren van bij Basiel.

Ik sleepte mezelf nog eens naar de dokter, waar ik eigenlijk gewoon in tranen uitbarstte omdat ik me zo zwak voelde. Al zo lang. Een nieuwe antibioticakuur, een bloedonderzoek en een schouderklop. Mijn bloed bleek vol ontsteking te zitten, maar verder was alles redelijk normaal. Zucht. Wat heb ik dan?

Een paar weken geleden verscheen er een nieuw symtoom: uitslag. Eerst aarzelend wat rode vlekjes op mijn onderbenen. Er werden dingen gesuggereerd als ‘zonne-allergie’ (“jaja, ik heb dat ook eens gehad”) of een andere ‘allergische reactie’. Ik ging naar de apotheker, kreeg een zalfje. Maar ondertussen bleef de uitslag zich maar uitbreiden, net als de jeuk.  Ziehier de tussenfase:

IMG_5413 IMG_5454

We weten nu wat het is: psoriasis guttata. Het ziet er niet proper uit en ik moet mezelf heel erg tegenhouden om niet alles helemaal open te krabben. Iets met een streptokokkenbacterie (die.van.de.keelontstekingen.ja.bitch.) en een zwakke weerstand.

Ik moest eerst proberen met cortisonezalf en zon, wat de boel een beetje heeft opgeklaard. Maar niet genoeg. Ik ben nog steeds een roodgevlekte jeukbom. Het zal dus waarschijnlijk lichttherapie worden.

En dan mag het stoppen. Ik zou me heel graag weer een beetje beter voelen. En uitgerust. Want ondertussen zijn we alweer drie weken aan het werk.

Pretty please?

This entry was posted in Er zijn zo van die dingen, Want zo ben ik. Bookmark the permalink.

12 Responses to En toen was er psoriasis guttata

 1. Lies says:

  Ik heb tussen mijn 2 dochters in een zeer gelijkaardig verhaal Door gemaakt. Keelontstekingen en psoriasis guttata. Ben vrij direct gestart met puva in combinatie met medicatie. Cortisonen enkel er heel erge plekken want ik stond te vol. Puva hielp maar al snel weer een opstoot. De psoriasis kan getriggered worden Door keelontstekingen. Dus heb ik mijn amandelen laten trekken. En sindsdien geen psoriasis meer gezien en geen helse keelpijn meer. Ps zwanger worden kan blijkbaar ook de psoriasis onderdrukken. Maar Door de medicatie en geplande operatie hebben wij alles toch een poos moeten stilleggen niet leuk omdat de opstoot er kwam na een miskraam.

 2. Elke says:

  Geen idee of je er zou voor openstaan of niet, maar Paleo kan helpen bij psoriasis (doordat het zo sterk ontstekingsremmend is en je immuunsysteem versterkt). Check dit artikel: http://www.thepaleomom.com/2012/04/modifying-paleo-to-treat-psoriasis.html

 3. Lotte says:

  Ik hoop van harte dat je je snel weer fit en gezond voelt. Veel respect voor jou dat je dan toch niet klaagt en je overal zo goed doorslaat!

 4. mamavantwee says:

  Waarom eens niet naar een homeopaat? Die kan je hele immunsysteem bekijken.

 5. liese says:

  ocharm, dat het maar gauw betert! Veel fitheid en courage toegewenst!

 6. Els says:

  Ik heb daar ook al een aantal jaren met tussenposen last van, al dan niet gepaard gaande met keelontstekingen. Ben ook een paar maanden geleden bevallen en nu ook – alweer – keelpijn en ontzettende jeuk! Ik leef dus met je mee. Ik steek het hier ook op een slechtere weerstand en oververmoeidheid, maar niet veel aan te doen als je een slechtslapende peuter en baby in huis hebt… (oh ja, ik merk dat het bij mij soms ook getriggerd wordt door stress, zowel de keelpijn als de uitslag). Sterkte en hopelijk snel beterschap!

 7. Kim says:

  Oooh, goeie moed ginder! En zoveel rusten als mogelijk, alle hulpkanalen inschakelen. Je lijf heeft alle energie nodig om die f*ckers te overwinnen. Veel dutjes en vitamine C gewenst!

 8. Katrijn says:

  Mijn ex had psoriasis in de ergste graad. Had alles geprobeerd, cortisonezalven, lichttherapie, alternatieve therapieën, you name it. Het hielp soms eventjes, maar kwam telkens weer terug, even erg als voordien. Tot ik op internet een zalf vond op basis van goudsbloem en kruiden. De zalf werkte veel sneller dan de rest (jeuk en vlekken verdwenen). En het is minder schadelijk dan de zalven van de dermatoloog. Ik ben er wel van overtuigd dat psoriasis ook te maken heeft met levensstijl, maar een zalf is gemakkelijker dan alle stresss vermijden. Als je interesse hebt, moet je maar een mailtje sturen.Dan stuur ik je de site door waar je het kan bestellen.

  • Ingrid says:

   Hoi Katrijn,

   Ook ik heb al veel geprobeerd. Af en toe wel nieuwe zalven van de dermatoloog maar komt altijd weer terug. Nu heb ik ook een uitbraak na een keelontsteking, verschrikkelijk. Daarom zou ik wel willen weten over welke zelf je het hebt want die wil ik graag proberen! Weet niet hoe ik je een mail moet sturen vanuit hier.
   Vast bedankt!

 9. Lien says:

  Hier net hetzelfde verhaal. Ook mama van een meisje van 1 jaar en sinds haar geboorte ook sukkelen met de gezondheid: eerst migraine gekregen en kort geleden ook een keelontsteking hoe jij ze beschrijft en sinds vorige week ook de diagnose: psoriasis guttata. Een lichaam vol rode bolletjes.
  Ik ben sinds gisteren begonnen met de lichttherapie.. (PUVA)
  Hoelang heeft het bij jou geduurd vooraleer de bolletjes verdwenen??

  • Sofinesse says:

   Hoi Lien. De vlekken zijn bij mij begonnen in juli, tegen september ben ik met lichttherapie begonnen. Ondertussen 20 beurten gehad, maar het is absoluut nog niet weg. Maandag heb ik een follow up met de dermatoloog over wat we nu gaan doen…Het is beter, maar ik heb de indruk dat er ook nog altijd vlekjes bijkomen. Courage daar!

 10. Pingback: Ondertussen. | Sofinesse

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *