Ge gaat het me nog een paar keer horen zeggen, maar het is bijna zover. Nog een paar dagen en ik moet terugkeren naar de echte wereld. Terug naar het werk, terug naar de drukte, verder weg van het moederen. En ik weet het, goed moederschap begint bij juist loslaten. Maar toch, mijn hart is week.

Om mezelf uit de weg te gaan, stort ik me dan op radicale dingen. Zo ben ik ongelooflijk vastberaden om dat kleine (gigantisch uit de kluiten gewassen) mannetje minstens zes maanden van exclusieve borstvoeding te voorzien. Dat was een uitputtingsslag bij Basiel, dus ik heb me nu zo goed als mogelijk voorbereid. Een propvolle diepvries is mijn beste vriend.

Ik heb dan ook verschillende systemen uitgetest, want hoe gaat dat nu het best om borstmelk te bewaren in de diepvries. De feiten, ongecensureerd, hoe ik ze ervaar:

  1. Bewaarpotjes Avent

Er was nog geen Boobs-n-Burps in Gent ten tijde van Basiel, dus heb ik daar verder niet zo heel veel over nagedacht en gewoon deze potjes op de lijst gezet. Dat was namelijk het enige wat ze op dat moment konden aanbieden bij Bollebuik, waar onze lijst lag. Niet erg, borstvoeding is niet hun eerste zorg (en ze hebben genoeg andere troeven!)

2015-06-06 19.40.03

Voordelen:

  • Heel gemakkelijk in gebruik, overgieten kan perfect zonder morsen
  • Je kan er ook een speen (van Avent) opzetten en dan heb je meteen een flesje dat klaar is om aan je kind te geven
  • Kan een stevige kolfoogst aan
  • Perfect afwasbaar en herbruikbaar

Nadelen

  • Door de grote hoeveelheid melk ontdooit het heel traag
  • Neemt vrij veel plaats in in de diepvries

 

  1. Zakjes

De lieve mevrouw van Boobs n Burps had me zakjes aangeraden. Ik vond dat eerst een gekke gedachte, maar heb het toch maar uitgeprobeerd. Daarna heb ik er nog een hele hoop gekregen van een vriendin, dus die hebben we ook mooi opgemaakt. Op de duur had ik ook zoveel melk, dat ik er eigenlijk geen blijf meer mee wist. (Die periode is trouwens voorbij, ik sta ’s morgens/ ‘s nachts niet meer op om te kolven want Felix heeft sinds een aantal weken ’s nachts weer grote honger. I am worried for work.)

2015-07-20 12.41.52

Voordelen:

  • Plaatsbesparend in de diepvries. Je legt de zakjes eerst neer om te bevriezen (dan vriest het plat in), daarna zet je het recht (eventueel in een doos). Er kan altijd meer in dan je denkt.
  • Ontdooit sneller dan de bovenstaande potjes

Nadelen:

  • de verse melk erin gieten is geen groot probleem, de ontdooie melk veilig in een fles krijgen is iets moeilijker
  • de hoeveelheid die af te lezen is, komt niet altijd overeen met de werkelijkheid (kleine afwijking maar)
  • niet herbruikbaar (en dus ook niet zo milieuvriendelijk als je echt veel wil opslaan, zoals ik)
  • vrij duur (omdat je het maar 1 keer kan gebruiken)

 

  1. Milktrays

Me ook aangeraden door Boobs-n-Burps. Ik had ook wat research gedaan naar de beste bewaarmanieren op een forum op internet, waar ook een aantal mama’s wild waren van de miktrays. Eigenlijk een beetje het systeem van ijsblokjes. Zou handig moeten zijn, maar ik weet het nog zo niet:

2015-07-13 19.43.42

Voordelen:

  • Heel makkelijk ontdooibaar, je vriest staafjes in van ongeveer 30 ml
  • Makkelijk doseerbaar (een staafje is dus ongeveer 30 ml)
  • Herbruikbaar en afwasbaar

Nadelen:

  • Ik kreeg dat bijna niet in mijn diepvries (met schuiven) zonder morsen. Ok, dat lukte totaal niet. Alleen als mijn diepvries perfect leeg was, lukte het een beetje. Maar het ergens bijproppen als er al dingen in de vriezer zitten, lukt niet. Dan loopt de melk in de hele diepvries. Been there, done that.
  • Eens bevroren moet je de staafjes weer in een andere doos stoppen, ik kreeg de staafjes niet altijd even gemakkelijk uit de vorm
  • Moeilijk te labelen. Je kan de datum natuurlijk niet op het bevroren staafje schrijven. Als je ze dan samen in een doosje doet en die labelt, pakt het weer vrij veel plaats in. En niet labelen vind ik geen optie.

 

SAMENGEVAT:

– Ik ben een vrij grote fan van zakjes, moesten ze die nu nog herbruikbaar én goedkoper maken, dan waren we er helemaal

– De potjes worden hier het meest gebruikt, die zijn toch heel erg praktisch. Maar het is elke keer wel een gevloek op het ontdooien.

– Ik ben echt te onhandig voor de milktrays, maar op zich een topsysteem (als er nadat je het deksel er op hebt gedaan, niets meer zou kunnen uitlopen)

– Mijn diepvries steekt dan wel vol, ik blijf dat een verschrikkelijke gedachte vinden dat ik (= Felix zijn eten) niet bij hem kan zijn (=moet gaan werken). Er is nog werk, het wordt vrouwen die borstvoeding willen geven niet gemakkelijk gemaakt. Terwijl dat toch de logische keuze is, als je alleen aan je baby denkt. Het kan allemaal, kolven en werken, maar het is lastig. En uitputtend. En lastig. En stresserend. (voor mij toch, misschien lukte het bij jou beter?)