Ik wou het deze keer beter doen. Niet dat ik het vorige keer ‘slecht’ gedaan heb, maar voor mijn gevoel ben ik bij Basiel om de volledig foute redenen gestopt met borstvoeding. Ik was uitgeput door de combinatie exclusieve borstvoeding + werk, ik had heel veel last van de zogenaamde borstvoedingspil, ik haatte kolven hartsgrondig en ik dacht dat ik het gewoon niet meer ging redden. Vrij impulsief ben ik gestopt op zeven maanden en ik heb daar nu – toch meer dan twee jaar later – nog steeds spijt van. Ik wou het deze keer dus ‘beter’ doen. Voor mezelf.

De borstvoedingspil is vervangen door een hormoonspiraal en de combinatie werk-exclusieve borstvoeding heb ik deze keer al een klein beetje langer kunnen uitstellen. Op het moment dat ik weer op het werk verwacht wordt, zal Felix vijf maanden en een week oud zijn. Als hij niet te zo lang was blijven zitten, hadden we nog meer kunnen halen. Maar bon. Minstens drie weken exclusieve borstvoeding te overbruggen dus, met deze keer de nodige voorbereiding.

Ik heb me dus gezwind ingeschreven voor de cursus borstvoeding voor gevorderden, bij mijn goede vrienden van Boobs-‘n-Burps. Om al mijn vragen beantwoord te zien, om de juiste tips te krijgen, om een beetje steun te vinden bij mama’s die hetzelfde voelen/willen. En dat is gelukt.

Drie mama’s en één lactatiedeskundige, een pot borstvoedingsthee (niet mijn ding, maar ik lust ook geen gewone thee), een pot groentjes, drie baby’s en drie paar borsten die gretig werden bovengehaald.

2015-06-09 10.42.25

Ik vind borstvoeding de max, niets zo gemakkelijk als dat. Behalve als je fysiek van je kind gescheiden wordt. Lees: als je moet gaan werken. Als je jezelf vragen stelt over de combinatie met je werk, dan raad ik het enorm aan om deze cursus te volgen. Het is ook niet echt een cursus, je hoeft niet met pen en papier klaar te zitten. Je krijgt alle info later toegestuurd, maar je kan wel elke stomme vraag die je hebt stellen en aftoetsen bij andere mama’s en experts. Ideaal.

Wanneer kolf je best? Hoe is dat wettelijk geregeld? (Heel veel mensen gaan er blijkbaar vanuit dat je borstvoedingsverlof kan nemen, maar er zijn maar weinig sectoren waar dat ook echt kan. Maar iedereen heeft wel recht op kolfmomenten.) Hoeveel borstmelk geef je mee naar de crèche? Wat zijn de voordelen? Zijn er ook nadelen?

2015-06-14 20.14.03

De sleutel is en blijft motivatie, en dat heb ik in overvloed. Ik hoop dat ik de stress de baas ga kunnen eens de ratrace weer begint, want ik zou deze keer toch echt graag een jaar halen. Of meer, maar zonder druk. Dankzij deze cursus heb ik er al veel meer vertrouwen in. Dus als je ook nog twijfelt of vragen hebt, schrijf je in. 15 euro welbesteed!