Toen ik hem de avond voordien in bed stopte en daarbij overladen werd met knuffels, kreeg ik het echt moeilijk. Ok, you got me, de tranen stroomden over mijn wangen. Want hoewel wij twintig keer op een dag denken dat ie nu toch wel echt groot wordt, leek hij plots veel te klein om alleen naar school te gaan. Ik was gerust in het stuk in de klas, maar de middag en naschoolse opvang was een ander paar mouwen.

De mensen van de STIBO zijn nochtans allemaal heel erg lief, maar de ruimte (geen ramen) en het systeem werken een beetje tegen. Zo waren we bijvoorbeeld te laat met inschrijven, maar ook te vroeg want het systeem werkt pas als je kind 30 maanden oud is. Kastje. Zo had ik een afspraak met de verantwoordelijke voor een rondleiding, maar stond ik voor een gesloten deur. Niemand was op de hoogte. Muur.

Daarbovenop bleek op zondagavond ook dat we eigenlijk geen boekentasje hadden voor dat mannetje. Ik voelde me even de slechtste moeder van de wereld. Wie zorgt er nu niet voor een fantastisch boekentasje op de allereerste schooldag? Ik dus. Hij heeft wel een schattig rugzakje van zijn meter gekregen een hele tijd geleden, maar daar paste zijn brooddoos niet in. Na een huilbui en een kleinere brooddoos heb ik me daarover gezet.

Op de dag zelf ging het veel beter. Hij wilde natuurlijk niet opstaan (dat is een echte puber ’s morgens), maar was eens uit bed de vrolijkheid zelve. Heel erg enthousiast en uitgelaten, helemaal klaar voor een nieuw avontuur. Voor de gelegenheid had ik een dagje verlof, zodat ik mee kon om hem te brengen en hij niet meteen vanaf dag 1 in de naschoolse opvang moest. (Vanaf dag 2 is minder erg, toch?)

Het schaapje was al lang wakker, de schoolganger niet. Wij hebben een omgekeerd schaap nodig.

Het schaapje was al lang wakker, de schoolganger niet. Wij hebben een omgekeerd schaap nodig.

De wandeling naar school kon niet snel genoeg gaan, ik moest bijna moeite doen om hem bij te houden. Vervolgens liep hij in de klas recht naar het keukentje en zag ons niet meer staan. Hij was zelfs te druk bezig om nog te zwaaien. Waardoor ik mijn zakdoek niet nodig had.

IMG_3728 IMG_3729

De mama van één van zijn klasgenootjes bleek dan nog in de STIBO te werken, waardoor zij ons snel de nodige dingen uitlegde en ik helemaal gerustgesteld was. Ideaal. Mijn lief pakte mijn hand vast en samen wandelden we terug naar huis. Met een goed gevoel.

Dat bleek om 3u30 nog altijd zo te zijn. Hij vertelde honderduit dat het leuk was met de kindjes en de juf. En dat hij morgen zeker terug zou gaan. Hij vroeg om een boterhammetje en ik had bijna een grote fout gemaakt door een verse te smeren, want hij moest en zou de overschot van zijn brooddoos opeten. Hij zat te glunderen aan tafel.

IMG_3735

Hij was de hele avond in een supermood, alles ging vanzelf. En hoewel ongeveer iedereen me verwittigd had dat hij kapot ging zijn, hebben wij daar helemaal niks van gemerkt. Boordevol energie.

IMG_3737

Maar die eerste schooldag bleek uiteindelijk toch mee te vallen. Goed begonnen, is half gewonnen. Spreekwoorden zijn niet voor niets uitgevonden, toch?