Het tweede trimester loopt hier op zijn laatste benen en ik wou dat ik kon vertellen dat ik me fantastisch voel. Op zich gaat het ook wel goed. Kindje doet het goed, is heel beweeglijk en er zijn geen problemen. Kwaaltjes dat wel, maar dat overleef je wel. Zeker als je weet waar je het voor doet, ik durf dus niet te klagen.

Behalve dan dat ik volledig uitgeput ben. Vanaf week 19 à 20 is er een vermoeidheid komen opzetten, die ik niet onder controle krijg. “Je moet rusten wanneer je kan” of “luister naar je lichaam”, zegt iedereen. En het is niet dat ik dat niet probeer, maar hoe pas je dat precies in met een full time job en een bijna-kleuter die vol energie zit?

Het resultaat is dat ik me alleen nog kan concentreren op mijn werk (ook dat valt me heel zwaar) en dat ik me recht houd tot mijn lief thuiskomt. Zodra hij er is, laat ik ongeveer alles vallen om in mijn bed te ploffen. Dat het dan meestal nog niet eens 19u is en dat een mens zo niets aan zijn dag heeft, dat nemen we erbij. Dat mijn twee mannen me dan samen lieflijk in bed stoppen, maakt het even goed.

Dikke pluim voor mijn lief, want de zorg voor Basiel en het huishouden komt ongeveer volledig op zijn nek terecht. Ik geraak gewoon echt niet vooruit. Als ik me durf neer te zetten, val ik gegarandeerd in slaap. Je kan daar misschien mee lachen, maar vooral in de auto is dat ongelooflijk gevaarlijk. De 120 km die ik elke dag afleg, zijn elke keer opnieuw bange momenten. Ik ben zo moe, dat ik vaak niet weet hoe ik er geraakt ben. Dat is niet ok, maar noch carpoolen, noch openbaar vervoer zijn een optie. Doorbijten en zoveel mogelijk rust nemen, is het enige wat ik kan doen.

Toen ik twee weken geleden om mijn griepspuit ging, kwam ik buiten met een week rust. Ik heb vervolgens ook echt een hele week geslapen. Nachten van 10 tot 12 uur, een grote dut in de voormiddag en een grote dut in de namiddag. Ik denk dat ik makkelijk 16 uur van de dag sliep die week. En eerlijk, ik kon nog. Weer gaan werken, hoewel ik echt een topjob heb, valt me ongelooflijk zwaar.

Alles wat niet werk is, wordt geschrapt. In het weekend worden de activiteiten strikt gedoseerd en waar het kan, leg ik me neer om te slapen. Dat is voor niemand fijn. Ik heb het gevoel dat ik alleen nog slaap en werk. Waardoor ik faal als moeder, partner en vriendin.

Ik kan altijd slapen en doe dat ook zoveel als mogelijk, maar het begint soms moeilijk te worden om een houding te vinden. Mijn heupen kunnen ’s nachts zo pijnlijk zijn, dat ik er van wakker word. Veel kussens helpen een beetje, maar niet altijd.

In alle zwangerschapsboekjes wordt het tweede trimester omschreven als ‘de periode waarin je barst van energie’. Hier niet. Ik heb dit tijdens mijn vorige zwangerschap of in de eerste trimesters nooit meegemaakt. Ik ben doodop, de hele tijd. Gisteren ben ik in tranen uitgebarsten, omdat ik naar huis moest rijden en bijna niet durfde. Normaal functioneren, dat lukt bijna niet meer.

Gelukkig ben ik zo georganiseerd dat de meeste blogs al gepland staan, want veel energie om te schrijven blijft er niet over. Gelukkig heb ik een blog waar ik af en toe eens kan vertellen hoe ik me voel. En waar ander moeders nu hopelijk instemmend gaan knikken en zeggen: “Dat is normaal. En dat gaat wel over.”

Toch?