Het is ongeveer een jaar geleden dat Knack mij vroeg of ze mijn brief aan Monica De Coninck mochten publiceren. Ik zei volmondig ja, maar had nooit verwacht dat het zo’n storm zou lopen.

Man, wat waren dat voor zotte dagen. Plots was ik overal, plots was ik het boegbeeld van de werkende moeder, plots was ik de grootste zaag van de wereld. Bijna een jaar later ben ik er nog altijd niet in geslaagd om alle reacties te lezen, maar dat lijkt me ook het beste.

Om het zacht uit te drukken, nogal wat mensen waren verschrikkelijk ongenuanceerd en brutaal. Nogal wat mensen maakten veronderstellingen die er helemaal niet waren. Nogal wat mensen hadden mijn brief duidelijk niet echt grondig gelezen, maar zaten toch met een felle mening klaar. Gelukkig waren er ook veel mensen die me een hart onder de riem staken en wel begrepen waar het over ging.

Een jaar later vind ik het wel gepast om een balans op te maken. Eentje die ik niet naar Monica ga sturen, maar gewoon hou voor de mensen die hier zijn blijven hangen. En voor mezelf, want als u ook maar een glimp van de commentaren in de media hebt opgevangen, weet u dat ik natuurlijk een verwende, luxueuze “ik wil alles”-zaag ben. En een aandachtshoer.

Klopt helemaal, ik heb het verschrikkelijk goed. (Maar er waren precies heel veel mensen die daarover gelezen hebben, ook al staat het letterlijk in de brief.) Een balans dus. Ik loop daar meestal hard van weg omdat die de kwalijke reputatie van mijn BMI bevestigen, maar nu niet. Ha.

Ik ga gewoon eerlijk zijn, het gaat beter dan een jaar geleden. Dat komt vooral omdat de situatie een beetje veranderd is én omdat ik een beetje veranderd ben. (Nog een lange weg te gaan, maar Rome is ook niet op één dag gebouwd. Boem, een cliché in uw gezicht).

Ik heb op het werk totaal onverwacht gekregen waar ik al van droomde sinds de dag dat ik volzinnen kon maken. Dus ja, shit and hell, ik ben daar ongelooflijk content mee. Ik heb een topjop, want er is niets zo fantastisch om achter de microfoon in een studio te staan en daar nog voor betaald te worden ook.

Is het zwaar? Ja, geweldig zwaar. Ik sta meestal op rond 4u30 en ben meestal rond 21u geen stuiver meer waard. Maar dat is de prijs. En bovendien, dat heeft ook gigantische voordelen. Als de situatie blijft zoals ze is (hout vasthouden), kan ik volgend jaar zelfs een groot stuk van de woensdagnamiddag bij mijn zoon zijn. En ook een paar van de andere dagen aan  de schoolpoort staan. Ben ik een vod op vrijdagmiddag? Most definitely. Moet ik dingen laten vallen omdat ze niet te combineren zijn? Loads. Heb ik meer vakantie nodig dan mogelijk? Absoluut. Maar ik vind het gepermitteerd om daar op tijd en stond mijn hart over te luchten en dan weer verder te gaan. En te genieten van de dagen die er wel zijn.

Ik blijf dromen van een groter huis met misschien zelfs een heel klein tuintje dat toch in Gent (-centrum) ligt (verfoei mij), maar ik heb me er ook bij neergelegd dat zoiets misschien niet mogelijk zal zijn. Dan is het zo, wat er in dat huis gebeurt is ten slotte het belangrijkste. Dat het gevuld is met liefde, humor en warmte. It is.

Het opvangprobleem zie ik echt iets beter zitten. We zijn binnen op de school van onze keuze, die ook vakantieopvang heeft. Ik hoop oprecht dat Basiel daar zo weinig mogelijk naartoe moet, maar het bevordert de nachtrust om een stevige stok achter de hand te hebben. Grootouders zijn daar als ze kunnen, peter en meter staan klaar, Mijn vent is de allerbeste vent en papa van de hele wereld. Die is elke ochtend paraat voor Basiel, als ik al lang andere dingen aan het doen ben. We goochelen ons er door. Voorlopig, en voorlopig is nu. Morgen lossen we morgen op?

Het is niet dat ik gestopt ben met aan mijn pensioen te denken. Maar ik doe alles wat ik kan doen. Fulltime werken en een heel klein beetje pensioensparen. Maar hoe het er zal uitzien als ik 65 ben? Wie weet dat joh. Dus voilà.

Ik duw mijn angsten wat vaker weg, omdat ze me niet vooruit helpen. Ze zijn er natuurlijk nog altijd, zoiets raak je overnight niet kwijt. En ik vind nog steeds dat er met deze maatschappij heel veel dingen verkeerd lopen. Maar ik heb geen politieke ambities, dus laat maar even. Ik heb het al druk genoeg met mijn gezin te beredderen.

Mijn geweldige gezin.