Iedereen heeft wel dingen aan zijn lijf die beter zouden kunnen. Toch de meeste vrouwen, ja. Bij mij is het een lijst waar menig plastisch chirurg serieus wat tijd zoet mee zou zijn. Maar het eerste wat ik aan mijn kathedraal zou veranderen, zijn wel mijn voeten.

Het is een familiekwaal, we hebben er ongeveer allemaal last van. Want die voeten zijn niet alleen lelijk, ze zijn ook verschrikkelijk pijnlijk. Ik heb bijna alleen geen pijn aan mijn voeten als ik zit of als ik blootsvoets ben. Dat is veel ja, en dat is echt niet leuk.

Dat gaat gepaard met het nodige drama (ik ben al een dramaqueen van nature, dus tel daar nog bij dat ik me zielig voel en u heeft een idee), dat zich vooral manifesteert in de zomer. Want elegante winterschoenen vinden waar mijn lelijke brede boten in passen, lukt nog net iets beter dan in de zomer. Dan wil namelijk fijne, vrouwelijke schoentjes dragen. Omdat ik graag een mooie, sexy, elegante vrouw wil zijn. En dat lukt niet, of amper. Omdat bij warm weer de uiteinden van de ledematen nog een beetje uitzetten, word ik letterlijk gek als mijn voeten opgesloten zitten. Gesloten schoenen in de zomer zijn geen optie, ze moeten kunnen ademen. Ik heb heel lang erg veel pijn gehad, maar sinds een paar jaar is er een oplossing: birckenstocks.

Heerlijke schoenen, alleen jammer dat ze zo verschrikkelijk onflatterend zijn. Ik moet dat op heel regelmatige basis horen van mijn lief, en ik vind dat zelf ook. Ik voel me ook meestal een lelijke boerin als ik ze aanheb (toch onder bepaalde kleedjes), maar de laatste jaren won comfort het van pijn. Jani zou mij waarschijnlijk nu verketteren, maar ik kon het niet meer aan. En sinds ik de zomer zo kan doorbrengen, is het draaglijk. Behalve dan in mijn hoofd.

Ik heb al zo vaak in een schoenwinkel gestaan met duizend mooie sandaaltjes, die mij allemaal even hard aan het uitlachen waren. “Haha, jij kan mij niet dragen, uw voeten zijn veel te breed. Uw tenen zijn veel te dik. Jij bent gedoemd tot birckenstocks.”

Want, we kunnen daar eerlijk in zijn. 80% van de mooie zomerschoenen, daar passen mijn voeten gewoon niet in. Correctie, daar passen zelfs mijn tenen vaak niet in. Dan is er nog 10% die echt te lelijk zijn om te passen (ik bedoel dus NOG lelijker dan Birckenstocks). En dan blijft er dus nog maar 10% over die misschien aanvaardbaar zijn. Misschien. En als ze dan al passen, dan zijn ze meestal niet comfortabel.

U hoort het. Ik heb een trauma. (Ze kunnen in de rij gaan staan, zou mijn lief zeggen, bij al die andere trauma’s). Maar het zit diep. Ik ben ongelooflijk jaloers op vrouwen met een slanke lijn en vooral, een fijne voet.

Daarom wil ik heel graag met u delen, hoe ongelooflijk gelukkig ik ben met deze aankopen. Mijn zomer kan nu al niet meer stuk. Twee paar, in één winkel. Zonder pijn, ik heb ze al uitgetest.

Ik ben echt dolgelukkig. En Jani is zeker apetrots.