Moe is zelfs niet meer het woord. Ik ben gewoon uitgeput. Het is mijn vierde week op het werk en ik val om van de slaap. En een stuk van de uitputting is – waarschijnlijk – te wijten aan het kolfverhaal.

Borstvoeding is fantastisch, ik ben een ongelooflijke fan. Zolang je bij je kind kan zijn tenminste. Leven als een kolfkoe die een paar keer per dag aan de machine hangt, dat verhaal is (voor mij) heel wat minder positief. Ik ben er vol goede moed aan begonnen, maar ik moet eerlijk toegeven dat het me bijzonder zwaar valt. Ik hang precies veel vaker aan de kolf, dan dat ik mijn zoon kan aanleggen. En dat vreet zwaar aan me.

Een gemiddelde dag begint om 5u40 en het is meestal ongeveer 17u20 als ik met de buggy opnieuw ons huis binnenrijd. In die tijd heb ik al minstens 3 keer aan de kolf gehangen en voor het ventje en ikzelf iets kunnen eten, gebeurt het nog een keer. Ik begin die machine zo langzamerhand te haten, want echt leuk is dat niet. Je kan echt niets anders doen als je dubbel kolft. En met een zoon die gigantisch veel drinkt, is het al kolvend heel moeilijk om dat bij te houden.

Op weekdagen sta ik een halfuur vroeger op om te kolven. Daarna geef ik Basiel ook nog een droomvoeding. Vervolgens kruip ik op het werk twee keer per dag op het gehandicaptentoilet om af te kolven. Als we thuiskomen, nog een keer kolven. En als Basiel in bed ligt, zet ik me nog eens aan de machine. Allemaal om het ventje overdag van genoeg melk te voorzien. U kan zich voorstellen wat er gebeurt als ik om de een of andere reden in het weekend of ‘s avonds ook nog even weg moet? Nog meer (proberen) te kolven. Het is een ware uitputtingslag.

Nie pleuje zeggen ze in Gent, maar ik heb het toch gedaan. Zaterdag is hij vijf maanden geworden en hebben we hem groentepap gegeven. Niet dat het een groot succes was (hij moest er niet van weten), maar het was wel een enorme stap in mijn hoofd. Eentje die volgens mijn plannen een maand te vroeg kwam. Maar hey, motherhood is uw vooropgestelde plannen laten varen, zover was ik al.

Het wordt zelfs nog erger, want ’s avonds heb ik hem ook een flesje bijgegeven. Kunstvoeding dus. De grote vijand. Maar eerlijk waar, ik kan niet meer. Ik vind het nog steeds fantastisch om hem aan de borst te leggen, maar al dat kolven begint me zwaar tegen te staan. Als hij eventueel ’s nachts wakker wordt met honger (wat tegenwoordig soms weer gebeurt), dan ga ik altijd eerst kolven (omdat ik dan veel melk heb). Zo heb ik al op een zaterdagnacht om 4u zitten kolven, thank god voor Vitaya. Of om 6u. Op de dag dat ik wat langer mag slapen. Of op alle mogelijke andere momenten.

Vijf dagen op zeven werken, opstaan voor dag en dauw en ondertussen toch nog proberen om een klein veelvraatje van exclusieve borstvoeding te voorzien. Oh boy. Wat is dat zwaar. Ik dacht dat het volledig aan mij lag, maar na overleg met ervaringsdeskundigen blijkt borstvoeding gewoon heel vermoeiend te zijn. Zij zeggen allemaal dat ik het gigantisch ga voelen als ik ermee stop. (Ik heb er nooit iets van gevoeld toen ik nog thuis was, vandaar de verwarring. Toen was ik veel uitgeruster dan nu)

Voor alle duidelijkheid, ik ga er niet mee stoppen. Ik ga het nog proberen vol te houden tot Kerstmis, maar wel aangevuld met groentepap en flesjes. En als de productie het volhoudt, blijf ik daarna ’s morgens en ’s avonds aanleggen.

Maar. We zullen wel zien.

Ik vecht heel erg tegen het gevoel dat ik nu niet gefaald heb, maar het is moeilijk. Tegelijkertijd vecht ik ook tegen de tranen die opwellen als ik denk aan het eventuele afscheid van borstvoeding. Ik ben al van mezelf een emo-kip, maar als een mens moe is, dan wordt het nog erger zeker?

Enfin. Het is niet de bedoeling dat dit een deprimerende post is. Er zijn ook goede kanten aan het verhaal. Zo ben ik zondag nog eens op de weegschaal gaan staan. Dat was door omstandigheden (lees: een combinatie van angst en platte batterijen) geleden van de week dat ik uit het ziekenhuis kwam. En daar stond zowaar een getal op dat 4 kg minder was dan op het moment dat ik zwanger werd. Vreugdedans! Nog 3kg van een aanvaardbaar gewicht, nog 8kg van een absoluut droomgetal. (genre, zoveel woog ik in mijn studententijd)

Maar dus geheel en al zonder te willen zagen, het vat is af.  En ik worstel, maar een goede mama zorgt ook voor zichzelf, toch?