Ah, daar zijn de weekmenu’s.

Het is geen geheim dat ik ongeveer compleet begin te flippen als ik denk aan de drukte die me vanaf volgende week zal overvallen. Ik snap totaal niet hoe ik alles gedaan zal moeten krijgen, terwijl ik meer dan 10u per dag van huis ben. Omdat ik bij voorkeur ook nog een klein beetje quality time met lief en kind wil, probeer ik mijn time management tot een hoogtepunt te brengen. In dat verband: een poging tot weekmenu’s.

Ziet ge. Dat is hier nogal vaak van “wat gaan we eten vanavond?”. Ik kan meestal wel iets uit de diepvries/voorraadkast samen met mijn creativiteit tot een goed einde brengen, maar ook niet altijd. En dan vervallen we al snel in een helse drukte waarbij er nog inspiratie gezocht moet worden, naar de winkel gerend moet worden en uiteindelijk ook nog gekookt. En dat soort drukte proberen we te vermijden. Zodat we ook nog een knuffel kunnen geven aan dat schattig ventje en op een deftig uur in bed kunnen kruipen, omdat de wekker op een ondeftig uur afgaat de volgende morgen.

Ok, ik stel het allemaal waarschijnlijk veel erger voor dan het is, maar toch. Ik heb nu eenmaal geen kaboutertjes, het absolute minimum aan vakantiedagen, een fulltime job en een vent die hard werkt, maar geen kaas gegeten heeft van huishoudelijke klusjes. Weekmenu’s it is, ik geef het een kans. Ook al heb ik er een bloedhekel aan dat ik dan al op voorhand weet wat ik ga eten. Uiteraard deel ik het gaarne met u.

WEEK 44 (29 okt – 4 nov)

Maandag: spaghetti (diepvries)

Dinsdag: Boodschappen, alleen iets voor mezelf maken want Tom eet niet thuis

Woensdag: linguini met spek, rucola, pijnboompitten, kerstomaten, pesto en harde kaas + citroentaart

Donderdag: gratinaardappelen met vis in papillote

Vrijdag: Balls of Glory met verse spinaziepuree

Zaterdag: zien we wel

Zondag: inspiratie van het moment

 

 

WEEK 45 (5 – 11 nov)

Maandag: chili con carne met rijst (+ Collect & Go ophalen)

Dinsdag: Frietketel met E. en J.

Woensdag: pasta met broccoli en boursin en zalm 

Donderdag: scampi met wokgroenten, rijst en kokosmelk met curry

Vrijdag: macaroni met hesp, kaassaus en diepvriesbloemkool

Zaterdag: trouwfeest K. & T.

Zondag: Basiel ophalen in OLV Waver, daar eten

 

WEEK 46 (12 – 19 nov)

Maandag: rijst met erwtjes en boomstammetjes (en iets anders voor mij)

Dinsdag: scampi met pasta en pesto-mascarponesaus

Woensdag: wraps met kip, zure room, tomatensalsa, sla en guacamole

Donderdag: wortelpuree met fishsticks

Vrijdag: gyros (diepvries) met rijst

Zaterdag: dag zelf verzinnen

Zondag: nieuw weekmenu opstellen en boodschappenlijst maken

Er zijn mensen die er veel beter in zijn dan ik en ook al lang bewijzen dat ze het volhouden. Ik heb nog steeds het gevoel dat vanaf volgende week de grond onder mijn voeten zal verdwijnen. In dat geval, heb ik ook geen eten meer nodig. Maar hebben we het ten minste geprobeerd.

Merci voor alle diepvriestips, maar dat zit er al grotendeels in. Spaghetti, chili con carne…dat zijn vaste waarden in mijn diepvries die in grote hoeveelheden worden gemaakt. En voor de rest zit al het vlees, scampi, wokgroenten en heel wat andere groenten ook in de diepvries. Het probleem is vaak, dat de diepvries te vol zit (zeker nu er ook nog liters moedermelk bij zitten :-)) 

This entry was posted in Kind en gezin, Thuis en al, Want zo ben ik, Werk. Bookmark the permalink.

11 Responses to Ah, daar zijn de weekmenu’s.

 1. josie says:

  Dat loopt wel los. Hier beiden ongeveer 11u per dag van huis weg en een baby. De eerste maand was het elke dag 23u30 eer ik klaar was met alles. Tegenwoordig afhankelijk van hoe laat ik werk 20u30, 21u. Er blijft zelfs een avond over 🙂 Maar ik moet wel toegeven dat bij ons de wederhelft kookt en ik doe de opruim achteraf.

 2. TheMiss says:

  Dat ziet er toch al goed uit! Al is die niet ingevulde zaterdag en zondag heel herkenbaar. 😉
  Dat loopt allemaal wel los!

 3. says:

  ik maak veel klaar in het weekend, verse groentjes bv kost veel tijd maar ik doe dat de zaterdagmiddag, alles schoonmaken, stomen of koken, eventueel puree van maken en diepvries binnen.. en dan is het gewoon efkens ontdooien ‘s avonds. En dan heb je 1 keer een reuze afwas en de rest vd week een mini afwas ;-). Weekmenus heb ik opgegeven, ik had altijd goesting naar iets anders dan er op het menu stond 🙂

 4. Veerle says:

  Wij werken niet superveel maar het is toch al behoorlijk puzzelen voor dat eten. Want:
  – De dochter (3 jaar) eet ‘s middags brood op school en moet dus ‘s avonds warm en voedzaam eten. Maar liefst niet na 18.00 uur, want dan is ze meestal te moe en krijgt ze niets meer binnen.
  – Ik ben op maandag en vrijdag om 16.30 uur thuis en kan dus wel iets koken, maar erg uitgebreid kan dat niet zijn want zowel de zoon (nog geen jaar) als de dochter genieten dan graag van mijn aanwezigheid.
  – Op woensdag ben ik een hele tijd thuis en krijg ik wel iets gekookt, vaak ook voor de komende dagen.

  De trucjes: als er geen tijd is om vers te koken voor 18.00 uur, krijgt de dochter ‘s avonds een potje. Voedzaam genoeg. En ze zal de smaak van vers heus niet ontwennen, want dat krijgt ze nog veruit het meest. En dan eten wij warm ‘s middags op ons werk en ‘s avonds brood. Dan is er ineens veel tijd om te spelen.
  Er zit altijd wat in de diepvries. Zowel zakken erwtjes als potten ingevroren preipuree als pizza.
  Ik kook op vrije momenten vaak al voor de dag erna. Eenspansgerechten, zo gemakkelijk om de dag erna op te warmen in de microgolf.
  Je leert koken én de kinderen aandacht geven. Met een kleine baby gaat dat goed: je zet die erbij in een stoeltje of wippertje. Met een kleuter gaat dat ook goed: je geeft die een pollepel en een vergiet en laat die meekoken. Met een bijna eenjarige lukt het helaas wat minder goed, want die wil niet zitten kijken in een stoel en snapt niks van de pollepel en het vergiet. Dus dat is even tricky, vooral als hij al je kastdeuren opentrekt en de inhoud ervan in het rond keilt.
  Maar ze blijven niet eeuwig bijna één jaar natuurlijk.

 5. Lieve says:

  🙂 Waw, ge doet dat goed! Collect&Go is idd zeer handig, verder vind ik koken voor 2 dagen een verademing (of voor de diepvries als ge niet graag 2/3 keer na mekaar hetzelfde eet, ik vind dat niet zo erg). Die gerechten plan ik dan op maandag-dinsdag en maak ik op zondag tijdens de middagdut van het kind bijvoorbeeld. Nu moet ik in een vorig leven wel moeder geweest van een stuk of 7 kinderen want ik heb eigenlijk gewoon àltijd teveel, dus overschotjesdagen zijn soms ook handig. En ik plan het weekend ook meestal niet in, dat neemt wat druk van de ketel. Veel succes gewenst met de start, het komt echt allemaal goed!

 6. Jan says:

  Vooral het bedenken van zo’n weekmenu is hier elke keer weer een opgave. Meestal moet dat dan op zaterdag gebeuren vlak voordat de inkopen gedaan worden en zit je daar dan weer veel te veel tijd in te verliezen.
  Daarom vinden wij het wel handig om een paar vaste gerechten te hebben in de week. Vrijdag is spaghettidag bijvoorbeeld, dan hoeft er maar 1 keer saus gemaakt te worden en ben je de komende weken voorzien. Donderdag is vaak vegi dag, die dingen bewaren langer. En verder zijn er veel gerechtjes die om de week wel eens terugkomen want echt nieuwe dingen gaan proberen in de hectische avondspits waarbij de kleuter zo snel mogelijk moet eten en op tijd naar bed moet zit er meestal niet in.

  Maar op zondag proberen we vaak wel eens iets nieuws en uitgebreid uit. Om niet te vergeten dat ik dat eigenlijk wel graag doe, dat koken.

 7. Eva says:

  De restjes niet vergeten!
  (daar spaart ge al eens een dag of twee mee uit)

 8. liese says:

  Ik heb het “geluk” dat, als ik werk, ik warm eet op het werk, mijn man eet ook warm op die dagen. Voor mijn zoon vries ik regelmatig maaltijden in, enkel ontdooien en verwarmen en hupsakee. Ik vind het dan ook wel fijn, als ik niet moet werken, om vers te koken, maar dan heb ik ook tijd om dat te doen.

 9. Natalie says:

  Je bent al supergeorganiseerd! Dus dat gaat zeker lukken.

  Bij ons (met kinderen van 38 en 20 maanden) hebben we nog nooit een week-eet-planning gehad. En dat loopt ook los. Ik heb wel een aantal standaardsnelgerechten waarvoor ik de ingrediënten altijd in huis heb.

  Als ik je een tip mag geven: probeer je lief zoveel mogelijk in te schakelen door hem in het weekend of de avond ervoor al iets te laten klaarmaken (bv ovenschotel of pastasaus) zodat jij je met Basiel kan bezig houden als je thuis komt (daar zal je beiden hoogstwaarschijnlijk nood aan hebben). Probeer ook vroeg te gaan slapen anders zit je er op geen tijd door (ik kan ervan meespreken). De eerste maanden na mijn bevallingsverlof had ik alles vaak pas opgeruimd tegen half 11 -11 u ‘s avonds want mijn baby had meestal geen zin om er vroeg in te kruipen.

  Succes!

 10. Marijkeh says:

  door omstandigheden is het werkschema hier veranderd, en ik ben ook lichtjes aan het panikeren. Ik ben nu allen thuis tot 22uu met daarbij 2 kinderen die ik van school (opvang) ga halen. Ik ga ook voor het eerst weekmenu’s inplannen.ik volg mee hoe het bij jullie loopt!

 11. Marijkeh says:

  en hoe lukt het met de weekmenu’s?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *