Sofie’s travellers guide

Ik heb van aantal mensen de expliciete opdracht gekregen om een lijstje te maken met dingen die je zeker moet doen als je in New York bent. En omdat ik een braaf meisje ben, doe ik dat uiteraard. (U had niks anders van mij verwacht)

The Highline: zeker de moeite om op een zonnige dag over te wandelen. Het is een oude spoorweg in de hoogte, waar ze een soort wandelparkweg van gemaakt hebben. Heel mooi aangelegd en in een gezellige buurt. En uiteraard een zeer mooi uitzicht!

Soho: Een ongelooflijk hippe buurt, die barst van de hippe shops. Leuk om te flaneren. En de mensen die er rondlopen, zijn ook zwaar de moeite.

Columbia University: Als je studentensfeer wil opsnuiven, dan moet je zeker eens de campus van Columbia University bezoeken. Je kan er vrij rondlopen en er hangt een geweldige sfeer. Het is een echte campus, met grote grasvelden en veel trappen. En heel veel studenten die met trots een pull of trui van de unief dragen. Heel anders dan bij ons en toch hetzelfde.

Central Park: Je kan er niet naast kijken, uiteraard niet. Maar het is echt de moeite om door te wandelen. Het is een mooi en gigantisch park en je ziet er leuke dingen. Gaande van straatartiesten, echte New Yorkers die aan hun lijf werken, nanny’s die kindjes uitlaten, paarden met koets en veel andere toeristen. Als het weer en je timing het toelaat, ook ideaal om op een dekentje in de zon te gaan liggen.

Downtown: Je moet natuurlijk ook de gebruikelijke dingen gezien hebben. Wij zijn niet naar Liberty Island gegaan, om dat we dat net iets te toeristisch vonden. Maar vanuit Battery Park heb je ook een mooi zicht op het Vrijheidsbeeld. En je kan dan meteen een stevige wandeling maken door het Financial District. Met Wall Street en consoorten. Moet je toch even gezien hebben.

Coney Island: Dat was een van de dingen die op voorhand op mijn lijstje stonden. Ik wilde hier per se naartoe, omdat het een beetje met uitsterven bedreigd is. Het was helaas nog niet open, maar een strandwandeling is ook fijn. Het heeft iets ongelooflijk marginaal, dat het net weer mooi maakt.

Grand Central Station: Moet je zeker eens doorwandelen, want het is echt een heel mooi station. En voor de melige zielen, er zijn wel een paar romantische komedies die hier voor de bevrijdende kus zorgen, dus je kan hier ook lekker melodramatisch doen als uw lief daar ook voor open staat (het mijne uiteraard niet, wegens veel te melig in het openbaar). Het is trouwens leuk om daar de fluisterhoek te zoeken. Je kan in elk in een diagonale hoek gaan staan en elkaar toch verstaan door de gewelven, grappig.

Top of the Rock: Je kan best wel ergens op een wolkenkrabber gaan staan. Wij hebben op aanraden van Vlaamse New Yorkers voor deze gekozen, en ik heb het me niet beklaagd. Het uitzicht is geweldig. Fenomenaal. Fantastisch. Doen doen doen!

Ground Zero – 9/11 Memorial: De hele site is nog een bouwwerf, maar je kan de memorial toch al gaan bekijken. (Het is gratis, maar je moet wel op voorhand reserveren. Dat kan perfect al thuis). Je kan moeilijk New York bezoeken en de aanslagen helemaal negeren. Waar vroeger de twee torens stonden, zijn nu twee grote, diepe fonteinen. En ondertussen zie je hoe wolkenkrabbers worden gebouwd.

MoMa: Ik vind het een beetje schaamtelijk dat ik nog nooit in het SMAK ben geweest en dan wel naar het MoMa ga in NY, maar je moet toch wel een groots museum gedaan hebben terwijl je hier bent. En ik vond het best aangenaam. Over het Guggenheim of andere musea kan ik je helaas geen mening geven, maar die zijn vast ook de moeite. (Hou trouwens in de gaten dat je combi-tickets kan kopen voor sommige dingen, veel goedkoper!)

Times Square: Ik had daar persoonlijk veel meer van verwacht, maar je moet er wel geweest zijn. En je kan je dan natuurlijk laten ompraten om naar een of andere show te gaan, ook sowieso de moeite.

Chinatown & Little Italy: Little Italy is bijna uitgestorven, dat is nog maar een heel klein stukje. Maar Chinatown is echt leuk om te doen. Lijkt me geweldig om daar op een luie zondag boodschappen te gaan doen en dan heerlijk te koken. Gewoon rondlopen en je ogen de kost geven, is al fantastisch.

The Village: Wij zijn hebben daar eerder toevallig een wandeling gemaakt, maar het is een heel gezellig deel van de stad. Er zijn niet veel onhippe buurten in NY natuurlijk, maar deze mag toch zeker ook de titel hip dragen. En is bovendien heel gezellig!

Roosevelt Island: een piepklein eilandje tussen Manhattan en Queens. Er is eigenlijk niets te zien, maar het is heerlijk om er een wandeling te maken langs het water. Je hebt een geweldig zicht op Manhattan, je kan zelfs een téléfrique nemen als je wil. Toen ik op voorhand vroeg aan onze gastheer F. wat daar precies was, kreeg ik als antwoord ‘daar zijn vooral bejaardentehuizen’ (hij was er zelf nog nooit geweest). Dat bleek niet helemaal te kloppen, er wonen toch zo’n 10.000 mensen. En volgens bepaalde internetbronnen heeft Sarah Jessica Parker er ook nog gewoond. Ha. Reden genoeg.

Dat zijn zo ongeveer de dingen die er echt uitspringen voor mij. Maar uiteraard is er nog veel meer te doen. Ik vond het ook gewoon leuk om de subway te nemen en in een totaal nieuwe buurt uit te stappen. En gewoon de stad te proeven. Want die is echt lekker!


 

This entry was posted in Er zijn zo van die dingen, Rapporteren. Bookmark the permalink.

5 Responses to Sofie’s travellers guide

  1. jessie says:

    Leuk om te lezen! Ik vond een musical op Broadway één van de grootste aanraders! Had super hard getwijfeld, want ik ben totaal niet into musicals, maar Mary Poppins was één van de coolste dingen die we deden in NY!

  2. al die tips, want ik ga zeker ook eens naar New York!!!

  3. Lies says:

    Je hebt me bijna overtuigd om ook eens te gaan. Bijna hé, nog altijd niet helemaal. Maar och, ik geraak er ooit wel eens. Als ik vijftig ben ofzo 🙂

  4. Pingback: We gingen eens uit. | Sofinesse

  5. Pingback: Die keer dat ik per ongeluk een persoonlijk record liep. | Sofinesse

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *