De zwangerschapsmassage

Af en toe geef ik mijn lief een hint dat ik wel eens graag gemasseerd word. Maar mijn lief is een IT’er, dus misschien dat zijn pragmatisme daar vandaan komt. Hij dacht ‘Ik kan zelf niet  goed masseren, dus geef ik haar gewoon een massage cadeau’. Dat was niet echt wat ik bedoelde, maar bon. Voor mijn verjaardag kreeg ik een zwangerschapsmassage.

Grappig dat hij naarmate de datum dichterbij kwam, toch ook wat nerveus werd. Vooral toen hij hoorde dat een man met zou masseren (jaloers, ow yeah) en dat ik niet veel kleren zou aanhebben (wat had je gedacht?). Hij was vooral teleurgesteld toen bleek dat het niet de bedoeling was dat hij aanwezig was bij de massage, om tips op te doen. Maar hey, gegeven is gegeven.

Vanavond na het werk werd ik  verwacht in het beauty- en saunacenter waar ik graag kom. Voor de saunafaciliteiten, waar ik soms met L. en P. naartoe ga. Of met vriendin F. Ik was een klein beetje zenuwachtig, met zo’n vreemde mannenhanden op mijn zwangere lijf. Ik was niet geheel overtuigd. Toen ik de afspraak maakte, zei de meneer aan de telefoon ook dat ik best ‘zwanger genoeg’ was, om er optimaal van te profiteren. Dat maakte me allemaal nog een beetje zenuwachtiger.

Ik zat met een paar vragen. Zoals: hoeveel kleren moet je uitdoen bij zo’n zwangerschapsmassage?  Of is de vraag: mag je nog kleren aanhouden tijdens de sessie? Hoewel ik bij de sauna geen enkele gêne heb om the full monty te gaan, hoopte ik nu toch vurig dat ik mijn slipje mocht aanhouden. Maar ik zat er nog veel meer mee in, hoe dat dan zou gaan. Want vragen ‘is het de bedoeling dat ik alles uitdoe?’, kan een beetje vreemd overkomen. Toch?

Al snel werd ik voorgesteld aan de masseur. Een lieve man van allochtone afkomst die  niet echt zo geweldig goed Nederlands babbelde. Hij deed geweldig zijn best, maar ik verstond hem niet altijd. Hij vertelde gelukkig wat ik moest doen. Broekje mocht aanblijven, yes. Badjas lag klaar, allright. Maar toen dook genant probleem nummer 1 op: de sletsen.

Bij de badjas was ook een paar sletsen voorzien. Maar helaas waren die voorzien op kleine poezelige voeten. Niet op die van mij dus. U voelt hem al aankomen. Ik kreeg die dingen niet aan. Maar de masseur had gezegd dat ik ze moest dragen, dus durfde ik niet anders dan me er in wringen. Het is gelukt, ik fier. En genegeerd, omdat ik geen poezelige voeten heb.

Ik vroeg me ook af hoe ik precies op een massagetafel zou moeten liggen, met een basketbal in mijn buik. Zou het een tafel zijn met een speciaal gat voor zwangere buiken? Ik was serieus benieuwd. Maar het probleem was snel van de baan. Ik zag de masseur passeren met een worst. Dat geweldige ding dat hier ook ongelooflijk populair is. Ik mocht me tegen de worst nestelen. (Yes, herkenning!)

Tijd voor genant probleem nummer 2: de masseur bleef maar babbelen. Ik vond dat maar een beetje vervelend (ik wilde vooral mijn ogen toe doen en genieten), maar het was vooral lastig dat ik de helft niet verstond vanwege zijn gebrekkige nederlands. En hij stelde zoveel vragen, die ik waarschijnlijk een paar keer naast de kwestie beantwoord heb. Sorry. Genant probleem nummer 3: toen hij vroeg hoeveel tijd er tussen deze en mijn laatste professionele massage zat. En ik met het schaamrood op de wangen moest bekennen, dat ik daar niet echt ervaring mee had.

Hij begon met mijn benen, wat absoluut zalig was. Daarna ging hij naar de buik (niet zo heel aangenaam) en toen gebeurde er iets raars. Hij nam me vast in de zij en drukte ergens op. Daarna zei hij welk geslacht ik ging krijgen. Spot on. Afhankelijk van een wel of niet beweeglijke reactie van de baby op die drukpunten, kon hij het geslacht bepalen. Bij mij was het in ieder geval juist. Heel speciaal.

De gezichtsmassage was ook echt zalig. Daarna moest ik gaan zitten, met de worst op mijn schoot en werd mijn rug en schouders aangepakt. Ik had iets meer verwacht van de onderrugmassage, maar het was best ok. Ik denk dat de pijn die ik daar vaak heb, misschien niet per se met de zwangerschap te maken heeft, maar met een ander probleem. Uiteindelijk mocht ik met met de worst ook nog even op mijn zij draaien, voor de afwerking.

Na de hele sessie (40 minuten), moest ik nog even blijven liggen ‘voor de bloedcirculatie’. Toen was ik bijna in slaap gevallen. En vond ik het een serieuze bummer dat ik niet meteen naar mijn bed kon rollen.

Tijdens de hele massage kreeg ik genoeg tips voor ‘mijnheer’. Ik heb ze niet allemaal kunnen onthouden, maar hij gaat er toch aan moeten geloven.

Toen ik weer ‘wakker’ werd gemaakt, kreeg ik nog een paar aanprijzingen mee. Dat hij in elke maand van de zwangerschap een andere specifieke massage geeft (dus dat ik zeker moet terugkomen) en dat het perfect mogelijk was tot op het einde.

Hij had nog een laatste mededeling: dat hij ook speciale massages geeft aan vrouwen  ‘bij wie kindje niet wilt komen, na maanden negen’. Een voetmassage, met de garantie dat de baby daarna binnen de twee dagen zou komen. Ik ken wel een paar mensen die daar gebruik van zouden willen maken/gemaakt hebben :-). Na die exacte geslachtsdeterminatie op basis van een paar drukpunten, ben ik gelijk wel geneigd om hem te geloven.

Maar soit. Ik was bang en zenuwachtig voor niks. Ik ben vanavond zwangerschapsgemasseerd en het was eigenlijk best wel zalig.

De volgende keer mag mijn lief het doen. En als hij echt de IT’er wil uithangen en mij er nog eentje cadeau wil doen, dan ga ik dat niet weigeren.

This entry was posted in Rapporteren, Want zo ben ik. Bookmark the permalink.

10 Responses to De zwangerschapsmassage

 1. Pingback: De zwangerschapsmassage | Wijvenblogs

 2. Liza says:

  Hij had één kans op twee om het geslacht juist te gokken hè. Als hij mis was geweest had je er niet van wakkergelegen…

  • Sofinesse says:

   Jij hebt al dezelfde reactie als mijn lief. Maar zijn uitleg klonk zo geloofwaardig. Hij zei dat hij in 80% van de gevallen juist was. Of heb ik me laten inpakken :-)? We zouden het moeten testen met een paar andere zwangere vrouwen!

 3. Zo’n massage lijkt me wel een aangename ervaring! De geslachtsbepaling vind ik wel bizar… maar je weet nooit dat hij dat kan.

 4. Lies says:

  Aaaaaaaaaaargh ik zit hier met de tranen in mijn ogen omdat ik zoooooo’n ongelooflijke zin heb in zo’n massage (of omdat ik zwanger ben en klote heb geslapen, dat kan ook). Miljaar dat klinkt zalig. En HELL YEAH dat ik daar ga staan als de baby niet komt. Ik wil wel eens normaal bevallen zulle, deze keer!

 5. Lies says:

  Ik heb een afspraak nu zaterdag kunnen versieren. Ik moest sowieso al in Gent zijn voor de kapper, dus dat komt mooi uit. En ik heb er zooooo veel zin in…

 6. Lies says:

  Hij had het bij mij ook juist 🙂

 7. Pingback: 40 weken « Sardien

 8. Pingback: 21 juni | Sofinesse

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *