Ik ben een redelijk grote Trinny & Susannah-fan, ik ken de meeste regels.  Maar ik ben totaal niet mee met kleur. Ik was dan ook blij verrast toen ik van Pomme Bleue de vraag kreeg of ik misschien een kleur- en stijlanalyse wilde. Voorwaarde: erover bloggen. Het aan de wereld vertellen. Wat had je gedacht? Tuurlijk!

(Wel één probleem op voorhand: wat doe je aan als je naar mensen gaat die alles afweten van kleur en stijl? Stress! Ik koos uiteindelijk voor een kleedje dat ik recent gekocht heb, waarvan ik zeker was dat het model flatterend was – de kleur was een complete gok.)

It’s all about color – de kleuranalyse

Vriendin L. zag het helemaal zitten om mee te gaan, wij dus samen naar de kleuranalyse. We moesten eerst schilderen. Ik had even mijn bedenkingen (ik ben geen kleuter weetwel), maar achteraf bekeken bleek het wel zijn nut te hebben. Want het lijkt allemaal evident als je helder naast gedempt legt, maar als er plots 375 kleuren zijn, wordt het heel wat moeilijker. Schilderen bleek dus erg nuttig, en ja, ook leuk. (soms is het nog wel leuk om even kleuter te zijn, weetwel)

Ja juffrouw, ik schilder een hartje (in gedempt groen)
Ja juffrouw, ik schilder een hartje (in gedempt groen)

 

Na de uitleg over de verschillende soorten kleuren, werden we helemaal in het wit gestopt (inclusief een witte haarband) en onder een lamp voor de spiegel gezet. Jep, dat ziet er even belachelijk uit, maar het was voor de goede zaak. Nooit meer de foute kleuren dragen en er voor eeuwig stunning uitzien. Ow yeah.

Je krijgt dan van alle kleuren vier tinten voorgeschoteld, onder de vorm van stukjes stof die voor je gezicht gehouden worden. De zomer-, winter-, lente- en herfstversie van groen, rood, blauw, bruin, wit… En dan gebeuren er gekke dingen. Serieus.

Welke tint van blauw is een winner voor mij?

Je ziet plots dat sommige dingen je zoveel beter staan dan andere. Dat een andere tint of een andere kleur echt iets anders met je doet. Je denkt misschien dat zoiets zever is, but not baby. Een andere tint of een andere kleur, kan je gezicht er helemaal anders doen uitzien. Frisser, slanker, gezonder (of zieker, dikker, vermoeider). Het was al snel duidelijk dat ik geen warm type ben (voor alle duidelijkheid, dit gaat niet over mijn persoonlijkheid, louter over welke soort kleuren wel of niet bij me passen)  – ik ben dus een koud type. Misschien toch even opmerken dat ik op dat moment een kleedje aanhad in een warme warme kleur. Fout. Maar echt volledig. Oranjerood maakt mij dik. Mijn kleedje: oranjerood indeed.

Na de eerste analyse bleek ik een wintertype te zijn. Eerder ‘uitzonderlijk’ blijkbaar. Ik ben een van de weinige mensen die wegkomt met zwart (aha, gooi dat zwart maar weg uit je kleerkast, dat is alleen voor winters!). Als je denkt dat het daarna gedaan is, ow no, je krijgt nog een verdieping van de winter. Ik ben een koel wintertype (met uitzondering van het heldere fuchsia, dat staat me ook geweldig). Na een complete kleuranalyse weet je dus welke kleuren je flatteren. Handig.

Deze kleuren passen me allemaal – maar misschien niet tesamen

 

Allemaal geweldig als er een uitgebreide kleurenkaart voor je neus ligt, maar hoe moet ik dat in godsnaam op mijn eentje doen als ik in de winkel sta. Ga ik dan nog het verschil zien tussen diep, helder, koel en gedempt groen? Niet bepaald. Gelukkig heeft Pomme Bleue daar aan gedacht, want je krijgt een boekje mee met al jouw kleuren. Niet gewoon op een kaartje, maar echt met de stofjes. En dat ding past gewoon in uw sjakosj.

Vanaf nu stap ik een winkel binnen en elimineer ik meteen een aantal kleuren. En als ik twijfel binnen mijn kleurenpalet (dat voor ieder type trouwens redelijk uitgebreid is), kan ik gewon mijn boekje erbij nemen. Dat gaat tijd besparen jongens. En miskopen zijn al helemaal verleden tijd.

Je krijgt trouwens ook dezelfde tips voor make-up. Daar was bij ons even niet genoeg tijd voor (ik had de vroege gehad en viel bijna omver – vriendin L. moest nog de verjaardag van haar lief gaan vieren), maar dat is vast even interessant en professioneel. Bovendien kan je meteen de juiste kleuren kopen, want Pomme Bleue heeft dat allemaal staan.

 

Conclusie

Je staat er zelf waarschijnlijk niet bij stil, maar sommige kleuren gaan je echt duizend keer beter dan andere. Je kan dat zelf nooit ontdekken, daar heb je echt hulp voor nodig. En die krijg je, van twee fantastische madammen die weten waar ze mee bezig zijn. Een halfuur na de sessie heb je alleen nog maar de basislijnen in je hoofd, maar je krijgt handige boekjes mee naar huis die je zo weer op weg zetten.

Ga ik alle foute kleuren uit mijn garderobe verwijderen? Waarschijnlijk niet (maar zeg het niet tegen mijn lief, want uiteraard heb ik een hele nieuwe garderobe nodig. U speelt dat wel even mee he?). Alle nieuwe aankopen zullen in ieder geval meer in de juiste lijn liggen. Ik neem mijn kleurenboekje mee. Dus als mij binnenkort tegenkomt en u denkt, amai, die ziet er goed uit, dan komt het omdat ik de juiste kleuren draag. Het is duur zo’n kleurenanalyse, maar echt de moeite waard. En je hoeft het maar 1 keer in je leven te doen, want je blijft altijd hetzelfde type. Zie het dus gewoon als een investering.

Conclusie 2: Liefje, niet dat het een excuus is. Maar ik moet echt gaan winkelen. Er moet meer koele winter in mijn garderobe.

Als u ook interesse hebt, vind je hier meer informatie. Ik kan het alleen maar aanraden.

Pomme Bleue kan je trouwens vinden in Koningshooikt, vlakbij Lier. En naast een kleuranalyse kregen we ook drankjes, snoepjes, koekjes en fruit.

We hebben ook nog een stijlanalyse gehad, daarvan krijg je snel een verslag!